Aktuelno iz kulture

Grupa Lordi, Verka Serdjučka i jedan neobičan nastup iz regiona: Da li su ovo najčudniji nastupi na Evroviziji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/04/2024

-

07:13

Grupa Lordi, Verka Serdjučka i jedan neobičan nastup iz regiona: Da li su ovo najčudniji nastupi na Evroviziji?
Grupa Lordi, Verka Serdjučka i jedan neobičan nastup iz regiona: Da li su ovo najčudniji nastupi na Evroviziji? - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kada je održano prvo takmičenje za Pesmu Evrovizije u maju 1956. godine, tvorac Marsel Bezenkon verovatno nije mogao ni da zamisli koliko će brzo ovo veoma poznato takmičenje jednog dana da bude raznoliko. Ćurka koja peva, astronauti koji repuju, čudni kostimi i "dreg" kraljice samo su neki od nastupa kojih se mnogi sećaju godinama nakon što se takmičenje završi.

Dok sitno odbrojavamo do početka ovogodišnje Evrovizije, možda je vreme da se prisetimo nekih od najčudnihih nastupa koji su je obeležili.

"Hard Rock Hallelujah" (Finska 2006)

Nastup koji je možda i otvorio vrata za sve "čudne" performanse koje smo viđali tokom godina bio je nastup finskog benda Lordi koji je te 2006. godine i pobedio na takmičenju. 

Članovi grupe bili su obučeni u kostime koji su do tada bili nepoznati evrovizijskoj sceni i šokirali su mnoge. Maske, krila, pa i čudni falseti pevača doneli su takmičenju nešto što publika do tada nije videla, a što je umela i da nagradi jer je Lordi osvojio najveći broj poena do tada.

"Dancing Lasha Tumbai" (Ukrajina 2007)

U godini kada je Srbija prvi put nastupila kao samostalna država, Mariji Šerifović i pesmi "Molitva" glavni konkurent je bila Ukrajina i pesma "Dancing Lasha Tumbai". Pesmu izvodi Andrij Mihailovič Danilko, ukrajinski komičar, glumac i pevač, poznat po svojoj "dreg" presoni Verka Serdjučka, a nastup je bio kontroverzan za mnoge koji su tada pratili ovo takmičenje.

Sigurno je, međutim, samo jedno - pesma je i dalje popularna i među publikom u Srbiji, a reči "Sieben, sieben, ai lyu-lyu, Sieben, sieben, eins, zwei" i dalje svaki evrovizijski ljubitelj lako zapevuši.

Ukrajina je tada zauzela drugo mesto i bila 33 poena iza Srbije.

"Flying the Flag" (Ujedinjeno Kraljevstvo 2007)

Neobičan nastup imali su i Britanci 2007. godine kada su članovi grupe Scooch bili obučeni kao posada aviona. Inovativnost u nastupu međutim nije baš najbolje prošla kod publike i žirija, pa je Ujedinjeno Kraljevstvo te godine zauzelo tek 22. mesto.

"Irelande Douze Pointe" (Irska 2008)

Na takmičenju koje je 2008. godine održano u Beogradu takmičila se i jedna "životinja". Lutka u obliku ćurke pozivala je druge zemlje da joj daju 12 poena. Pozive međutim kao da je retko ko čuo, pa je Irska te godine ostala bez finala.

"Baila el Chiki-Chiki" (Španija 2008)

I Španija je te 2008. imala veoma zanimljiv nastup. Komičar Rodolfo Čikilikvatre, sa sve perikom koja podseća na frizuru Elvisa Peslija, započeo je svoj nastup svirajući na plastičnoj dečijoj gitari, a onda izveo sada već prepoznatljivu plesnu rutinu. Španija je te godine završila na 16. poziciji.

"Wolves Of The Sea" (Letonija 2008)

Ova 2008. održana u Beogradu izgleda da je bila baš inovativna kada je reč o nastupima, pa su tako Letonci na Evroviziju poslali "Pirate mora" i pesmu "Vukovi mora".

"We are Slavic" (Poljska 2014)

Kontroverzan nastup? Kako za koga. Poljska je 2014. godine na Evroviziju poslala duo Donatan i Kleo i pesmu koja ponosno peva o Slovenima.

"Mi smo slovenske devojke, znamo kako da iskorisimo našu šarmantu lepotu. Protresi šta ti je mama dala", glase reči pesme, dok igračice sa bujnim poprsjem u pozadini peru veš.

"Space" (Crna Gora 2017)

Na listu stiže i jedan "regionski" nastup. Crnu Goru je 2017. godine predstavljao Slavko Kalezić sa pesmom "Space", a zasigurno da je svima zapao za oko njegov krajnje neobičan kostim - providna mrežasta majica, suknja koju je skinuo da bi pokazao šljokičave pantalone i veoma dugačka pletenica .

"Zero Gravity" (Australja 2019)

Australijska pevačica Kjet Liler Hedke imala je jedan od najzapaženijih nastupa 2019. godine. Reč je o pop-operi pod nazivom "Zero Gravity" koju je ova pevačica izvela stojeći na šipkama visoko iznad zemlje i koristeći težinu sopstvenog tela kako bi se kretala u vazduhu. Zauzela je deveto mesto.

"Give that wolf a Banana" (Norveška 2022)

Misteriozni duo poznatiji kao Sabvulfer izveo je 2022. godine pesmu sa tekstom "Dajte tom vuku bananu, pre nego što taj vuk pojede moju baku". Dvojica pevača nosila su crna odela dok su na glavi imali žute maske koje asociraju na vuka. Igrači su bili obučeni u žute trikoe i crne pantalone. 

Norveška je sa ovim nastupom zauzela deseto mesto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura