Aktuelno iz kulture

Dve nedelje do početka Evrovizije, Švajcarska glavni favorit: Šta kažu kladionice o prolasku Srbije u finale

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/04/2024

-

20:51

Dve nedelje do početka Evrovizije, Švajcarska glavni favorit: Šta kažu kladionice o prolasku Srbije u finale
Dve nedelje do početka Evrovizije, Švajcarska glavni favorit: Šta kažu kladionice o prolasku Srbije u finale - Copyright Prinstscreen YouTube/Eurovision Song Contest

veličina teksta

Aa Aa

Za tačno dve nedelje, 7. maja, zakazano je prvo polufinale ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije koje se održava u švedskom gradu Malme. Poznati su predstavnici svih 37 zemalja koje učestvuju ove godine, a nakon objavljivanja pesama, pa i nastupa uživo u nekoliko gradova gde su organizovane popularne evrovozijske žurke, kristališu se favoriti. 

Nakon što je skoro mesec dana bio glavni favorit, Bejbi Lazanja sa pesmom "Rim Tim Tagi Dim" koji predstavlja Hrvatsku pao je na drugo mesto. Glavni favorit za pobedu na takmičenju trenutno je švajcarski predstavnik Nemo sa pesmom "The Code". Njemu kladionice trenutno daju čak 25 odsto šansi za pobedu.

Hrvatskoj kladionice trenutno daju 19 odsto šansi za pobedu, ali hrvatski predstavnik važi za jednog od favorita publike. Još jedan miljenik publike je i holandski predstavnik Joost Klein sa pesmom "Europapa", kojoj kladionice daju 13 odsto šansi za pobedu. Reč je inače o pesmi koja ima ubedljivo najviše pregleda na muzičkim platformama, pa tako samo na Jutjubu spot za pesmu "Europapa" ima više od 20 miliona pregleda.

Italijanska predstavnica Angelina Mango sa pesmom "La noia" trenutno je na četvrtoj poziciji na kladionicama i njene šanse za pobedu su na 11 odsto. Ukrajina sa pesmom "Teresa & Maria" se nalazi na petoj poziciji sa 6 odsto šansi, te je ovo trenutno najlošija pozicija za Ukrajinu na kladionicama u proteklih nekoliko godina.

U prvih deset trenutno su i Francuska, Grčka, Izrael, Irska i Belgija. Sve ostale zemlje imaju jedan ili čak manje od jedan odsto šansi za pobedu.

Srbija se, inače, sa pesmom "Ramonda" trenutno nalazi tek na 23. poziciji na kladionicama, sa manje od proenta šanse za pobedu. Teya Dora se od kada je izabrana da predstavlja Srbiju nalazi upravo oko 20. pozicije, ali nije skočila iznad 18. mesta.

Kakve su prognoze za polufinala?

U međuvremenu, izašle su i procene kako bi mogla da se odvija situacija u dve polufinalne večeri 7. i 9. maja. Gotovo sigurno, kladionice u finalu vide Hrvatsku, Ukrajinu, Litvaniju i Finsku i svima daju iznad 90 odsto šansi za prolazak. 

Prolazak će verovatno izboriti i Kipar, a zanimljivo je da istih 81 odsto šansi za prolaz ima i Luksemburg koji se posle mnogo godina vraća na takmičenje. Luksemburg se inače u sveukupnom plasmanu od 37 zemalja trenutno na kladionicama nalazi na 32. poziciji, pa je svakako iznenađenje ovakav poredak za prvo polufinale.

Iz prvog polufinala u finale prolaz bi mogle najverovatnije da izbore i Poljska, Irska i Australija. Irska je inače zabeležila najveći skok na kladionicama, pa je trenutno deveti favorit za pobedu. 

U prvom polufinalu nastupa i Srbije i njoj kladionice takođe predviđaju prolazak u finale i to sa devetog mesta. Šanse za ulazak među 26 najboljih kopozicija su 71 odsto.

Velikog finala trenutno prema kladionicama nema za Sloveniju, Portugal, Azerbejdžan, Moldaviju i Island.

Kada je reč o drugom polufinalu, jasno je da najveće šanse za prolazak, iznad 90 odsto, imaju Holandija i Švajcarska. 

Velike šanse za prolazak kladionice daju i Grčkoj, Jermeniji, Norveškoj, Belgiji, Izraelu i Austriji, a svoj prolaz verovatno će videti i Estonija i Gruzija.

Kako sada stoje stvari, u finalu nećemo videti Dansku, Albaniju, Letoniju, San Marino, Maltu i Češku.

Ovogodišnja Evrovozija održava se u Malmeu, i to drugi put za osam godina, oba puta nakon pobede švedske pevačice Loreen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu