Aktuelno iz kulture

Kineski muzej će sarađivati sa Francuskom na obnovi katedrale Notr Dam

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2024

-

12:14

Kineski muzej će sarađivati sa Francuskom na obnovi katedrale Notr Dam
Tanjug/AP Photo/Christophe Ena - Copyright Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Kineski Muzej mauzoleja Ćinšihuang saopštio je da će sarađivati sa francuskom naučnom Fondacijom za očuvanje nasleđa na restauraciji pariske katedrale Notr Dam i kolekciji kineskih statua "Ratnici od terakote".

Muzej je juče naveo da se će zajedničko istraživanje uključivati zaštitu drvenih ostataka u katedrali koji su oštećeni u požaru i zemljanih arheoloških nalazišta u muzeju na severozapadu Kine, prenosi Sinhua.

Saradnja će takođe uključivati istraživanje materijalnih svojstava i istorijske vrednosti dve lokacije, kao i razvijanje tehnologija za njihovo očuvanje.

Čuvena francuska katedrala iz 12. veka delimično je uništena u požaru 2019. godine, od kada traju radovi na njenoj obnovi.

Predsednik Francuske Emanuel Makron ranije je najavio da bi, ako se radovi budu odvijali prema planu, Notr Dam trebalo da bude otvoren za javnost 8. decembra 2024, pet godina i sedam meseci nakon požara koji je uništio velike delove katedrale stare 860 godine. Očekuje se i da će do početka Olimpijskih igara u julu biti skinute skele s gornjeg dela katedrale, tako da posetioci mogu da uživaju u lepoti njene spoljašnjosti.

Na obnovi radi skoro 250 kompanija i umetničkih radionica širom Francuske - stolari, klesari, vajari, stručnjaci za pozlatu, staklari, pa čak i graditelji orgulja, koji obnavljaju 8.000 lula i 115 stanica velikih orgulja Notr Dama, najvećih u Francuskoj.

Posle požara 2019. godine, prve dve godine rada su bile posvećene obezbeđenju objekta, izradi projektnih studija i raspisivanju tendera.  Faza obnove je zvanično počela u septembru 2021. godine.

Poslednjih meseci najvidljiviji pomaci su napravljeni na restauraciji okvira krova, tornja i velikih gornjih galerija.

Očekuje se da će troškovi obnove Notr Dama biti oko 700 miliona evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura