Novosti

Obnova Notr Dama nastavlja se i naredne godine: Troškovi bi mogli da dostignu iznos od 700 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2023

-

13:16

Obnova Notr Dama nastavlja se i naredne godine: Troškovi bi mogli da dostignu iznos od 700 miliona evra
Obnova Notr Dama nastavlja se i naredne godine: Troškovi bi mogli da dostignu iznos od 700 miliona evra - Copyright Tanjug AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Oko 500 radnika radi na obnovi katedrale Notr Dam kako bi ova francuska znamenitost bila spremna za svoje veliko ponovno otvaranje.

Prilikom nedavne posete gradilištu, predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da bi, ako se radovi budu odvijali prema planu, Notr Dam trebalo da bude otvoren za javnost 8. decembra 2024, pet godina i sedam meseci nakon požara koji je uništio velike delove katedrale stare 860 godine, preneo je CNN.

"Do početka Olimpijskih igara (u julu), očekujemo da ćemo skinuti skele sa gornjeg dela katedrale i završiti veći deo krova, tako da Parižani i posetioci iz celog sveta mogu da vide koliko se približilo ponovno otvaranje", rekao je 13. decembra francuskom parlamentu Filip Žost iz Ribilding Notr Dam d Pari (javno telo odgovorno za konzervaciju i restauraciju katedrale).

Oni koji se dive gotičkoj katedrali spolja već su uzbuđeni zbog mogućnosti da ponovo uđu u katedralu.

Prema navodima Ribilding Notr Dam d Pari, postoji skoro 250 kompanija i umetničkih radionica širom Francuske koje imaju zadatak da rade na obnovi katedrale.

Među njima su stolari, klesari, vajari, stručnjaci za pozlatu, staklari, pa čak i graditelji orgulja, koji obnavljaju 8.000 lula i 115 stanica velikih orgulja Notr Dama, najvećih u Francuskoj.

Posle požara 2019. godine, prve dve godine rada su bile posvećene obezbeđenju objekta, izradi projektnih studija i raspisivanju tendera.  Faza obnove je zvanično počela u septembru 2021. godine.

Poslednjih meseci najvidljiviji pomaci su napravljeni na restauraciji okvira krova, tornja i velikih gornjih galerija.

Ranije ovog meseca, objavljen je konkurs koji će savremenim umetnicima omogućiti da ponovo kreiraju šest vitraža na južnoj strani Notr Dama, kako bi "obeležili 21. vek".

Očekuje se da će troškovi obnove Notr Dama biti oko 700 miliona evra.

Ukupno je prikupljeno 846 miliona evra donacija od 340.000 donatora u 150 zemalja sveta, naveo je Ribilding Notr Dam d Pari.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja