Aktuelno iz kulture

Pseća zvezda na crvenom tepihu, ovacije za Meril Strip i senka #MeToo pokreta: Počeo Filmski festival u Kanu

Komentari

Autor: AP

15/05/2024

-

10:27

Pseća zvezda na crvenom tepihu, ovacije za Meril Strip i senka #MeToo pokreta: Počeo Filmski festival u Kanu
Pas - Copyright Tanjug AP/Daniel Cole/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Najznačajnija evropska smotra filma - Kanski festival - otvoren je sinoć uručenjem "Zlatne palme" Meril Strip i predstavljanjem ovogodišnjeg žirija predvođenog rediteljkom Gretom Gervig.

Desetodnevni festival otvorilo je prikazivanje filma "The Second Act", francuske komedije sa Leom Sedu, Vensanom Lindonom, Lujem Garelom i Rafaelom Kenarom. Oni igraju posvađane glumce koji snimaju film u režiji veštačke inteligencije.

Prve duge ovacije, po kojima je Kanski festival poznat, dobila je Meril Strip, koja je dobila počasnu "Zlatnu palmu" na ceremoniji otvaranja. Prestižno priznanje glumici je uručila Žilijet Binoš.

"Moja majka, koja je obično u svemu u pravu, mi je rekla: 'Meril, draga moja, videćeš. Sve brzo prolazi. Tako brzo. I zaista jeste. Sem mog govora, koji je predugačak", rekla je Meril dok joj je publika klicala.

Tanjug AP/Vianney Le Caer/Invision/AP

 

Kako bi probudio duh prošlogodišnjeg festivala, na kom je trijumfovala "Anatomija pada", Mesi, pas koji je postao velika zvezda u svetu filma, bio je prvi koji je prošetao crvenim tepihom. 

Premijere u senci skandala

Topao prijem dobila je i Greta Gervig, prva američka rediteljka koja je dobila ulogu predsednice žirija. 

Umetnički direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo pohvalio je "savršenu rediteljku" zbog njenog rada, kako na umetničkim, tako i na studijskim ostvarenjima, a na kraju dodao da im se njen film "'Barbi' mnogo svideo". 

Tanjug AP/Daniel Cole/Invision/AP

 

Narednih dana publiku očekuju premijere "Furiose", novog filma Frensisa Kopole "Megalopolisa" i novih filmova Paola Sorentina, Jorgosa Lantimosa i Kevina Kostnera.

Ipak, postoji mogućnost da blistav program (o kom više možete pročitati u odvojenom tekstu) padne u senku skandala. Naime, nakon što je francuska glumica Žudit Godreš ove godine optužila dvojicu reditelja za silovanje i seksualno zlostavljanje u vreme kada je bila tinejdžerka, sada će na festivalu predstaviti svoj kratki film "Moi Aussi" o svom iskustvu. 

Tanjug AP/Vianney Le Caer/Invision/AP

 

Takođe, festivalski radnici pretili su štrajkom, jer im je kako kažu dosta kratkotrajnih ugovora, zbog kojih nemaju prava na bilo kakve nadoknade u periodu između festivala. Tokom ceremonije otvaranja protestovale su dve manje grupe festivalskih radnika, uključujući i jednu koja je razmotavala baner na krovu Palate festivala i kongresa.

Džordž Lukas zatvara Kanski festival

Nema sumnje da će biti i vedrijih trenutaka, budući da će ove godine crvenim tepihom prošetati velike zvezde poput Eme Stoun, Anje Tejlor-Džoj, Demi Mur, Selene Gomez, Nikolasa Kejdža i Berija Kigana, piše AP.

Na ceremoniji zatvaranja 25. maja Džordž Lukas dobiće počasnu "Zlatnu palmu".

Ako sve prođe kako treba, Kanski festival poslužiće kao odlična uvertira kako bi se pažnja svetske javnosti ove godine zadržala na Francuskoj, u kojoj se održavaju letnje Olimpijske igre.

Tako će 21. maja Olimpijski plamen doći i do Palate u Kanu.

Komentari (0)

Kultura