Aktuelno iz kulture

Konstrakta i Zemlja Groova stižu na Nišville

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2024

-

17:09

Konstrakta i Zemlja Groova stižu na Nišville
Konstrakta i Zemlja Groova stižu na Nišville - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Završne večeri ovogodišnjeg jubilarnog, 30. Nišville festivala, u nedelju, 18. avgusta nastupiće i Ana Đurić Konstrakta u pratnji benda Zemlja Groova na Niškoj tvrđavi.  

Grupa je Izdala tri studijska albuma: "VTF Is Gruveland" (2010), "Dino u Zemlji Gruva" (2013), sa obradama pesama hrvatskog pevača Dina Dvornika, i "Šta stvarno želi" (2016). Neki od najpoznatijih hitova benda su "Najlepše želje" (2010), "Nisam znala da sam ovo htela" (2011) i "Jače manijače" (2013).

Objavljivanjem singla "Žvake" u junu 2019. Konstrakta nastavlja solo karijeru. 

U martu 2020. objavljuje  "Neam šamana" (I Ain't Got No Shaman), a najviše pažnje privukao je projekat iz 2022. pod nazivom "Triptih" (Triptih), 12-minutni muzički spot za tri pesme  "Nobl" (Noble), "In corpore sano" (U zdravom telu) i "Mekano" (Mekano).

Koncept projekta je kreirala sama Konstrakta, uz Anu Rodić i Maju Uzelac.

Istovremeno je jedan segment "Triptiha" - pesma "In corpore sano" pobedila na nacionalnom takmičenju "Pesma za Evroviziju" i osigurala Konstrakti mesto na evrovizijskoj bini u Torinu, gde je zauzela peto mesto.

Držala je rekord kao prvi  srpski izvođač koji je dostigao najveći broj mesečnih slušalaca na striming platformi Spotify sa više od 1,3 miliona ljudi u maju 2022.

Pored ogromne podrške srpske javnosti, Konstrakta je dobila i otvorene pohvale brojnih regionalnih javnih ličnosti, poput Porfirija, Patrijarha srpskog i Novaka Đokovića. 

Krajem maja 2022. godine nastupa po prvi put nakon Evrovizije na festivalu Sea Star u Umagu (Hrvatska), pred procenjenom publikom od blizu 20.000 ljudi.

Naknadno, Konstrakta i "Zemlja Groova!" postaju prvi lokalni hedlajneri na glavnoj bini Exita u julu 2022. godine. 

Inače, Zemlja Groova je već nastupala na Nišvillu 2011. sa Zoe Kidom, kada im se na bini pridružio i proslavljeni saksofonista Hans Dalfer.

Konstrakta uživo nastupa sa bendom kombinujući elektroniku i live svirku pod uticajem različitih muzičkih žanrova, uz vrlo originalan vizuelno koreografski koncept koji ostavlja jak utisak na publiku i donosi veliku količinu pozitivne energije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura