Aktuelno iz kulture

Igor Kirov: Balet "Banović Strahinja" poruku i priču prenosi kroz korak

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2024

-

10:57

Igor Kirov: Balet "Banović Strahinja" poruku i priču prenosi kroz korak
Igor Kirov: Balet "Banović Strahinja" poruku i priču prenosi kroz korak - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Koreograf Igor Kirov radio je na baletu "Banović Strahinja" koji je nedavno premijerno odigran u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Kirov je rekao da veruje da je u toj predstavi "poruka poslata kroz korak, kroz emocije", odnosno da su uspeli da to delo  izraze pokretom na moderan način.

Primetivši da "Banović Strahinja" sadrži bezvremenu poruka i priču", Kirov je dodao da se potrudio da na moderan način prenese njenu poruku praštanja.

"Zahvaljujući muzici, dramaturgiji, kostimima, scenografiji, mislim da smo zajednički sklopili predstavu koja će nadam se i verujem ostati na repertoaru Narodnog pozorišta godinama", naveo je Kirov.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

U kreaciji "Banovića Strahinje" za Kirova je bio "najveći izazov da se pokret pretoči u emociju" i da predoče priču publici, čak i ako ima nekoga ko od ranije nije upoznat sa njom.

Prema njegovim rečima predstava ima "veoma dinamičnu i emotivnu muziku, koja se vezuje za korak, a sve je sklopljeno sa scenografijom i kostimografijom, i podržano dramaturški".

Naslovnu ulogu igra Lev Simjonov, a Anđeliju Sofija Matušenko, dok je Vlahalija prvak Narodnog pozorišta Igor Pastor, a Kirov je napomenuo da čitav ansambl broji 40 plesača na sceni.

Kirov je podsetio da je prošle godine sarađivao u Narodnom pozorištu, da je već upoznao ansambl i sada su još lakše sarađivali.

"Potrudio sam se da pokret sam po sebi ima svoju težinu, ima značenje zašto je postavljen unutar. Mislim da smo se ja i plesači pronašli, da znaju šta očekujem od njih", naveo je koreograf.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura