Aktuelno iz kulture

Argentinski glumac Oskar Martinez, zvezda filma "Zvanična konkurencija", gost 50. Festa

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2022

-

17:02

Argentinski glumac Oskar Martinez, zvezda filma "Zvanična konkurencija", gost 50. Festa
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Projekcija filma "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića otvoriće sutra jubilarni 50. Međunarodni filmski festival Fest u Kombank dvorani, a argentinski glumac Oskar Martinez biće jedan od gostiju festivala koji traje sve do 6. marta.

Prestižna nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena sutra na otvaranju izuzetnim ličnostima iz sveta filma - proslavljenom reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Voditeljka večeri će biti glumica Jelena Gavrilović, a publici će se obratiti predsednik žirija Festa glumac i producent Miloš Biković, kao i umetnički direktor Jugoslav Pantelić.

Tanjug/Rade Prelić

Ivan Karl i Jugoslav Pantelić

Ivan Karl, gradski Sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa, istakao je da se i ovo izdanje festivala priprema pod veoma složenim okolnostima, kao što je bilo i prethodno

Karl je naglasio da su ipak nekako uspeli 49. izdanje da održe uz sve goste, dodele nagrada i sa publikom, i time su bogatiji za još jednu godinu iskustva u organizaciji festivala u pandemiji.

"Nadamo se da je ovo poslednji Fest u ovim teškim okolnostima i da će sledeće biti u punom kapacitetu u svakom pogledu. Ovo je inače prvi Fest za 50 godina postojanja bez našeg dragog Milana Vlajčića, koji nas je nedavno napustio. Posvećeno je pratio festival od samog nastanka do danas, nikad nije propustio nijedno izdanje", naveo je Karl i pozvao sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast preminulom filmskom kritičaru i teoretičaru.

Od gostiju za sada su planirani italijanski reditelj Paolo Ðenoveze koji dolazi sa svojim najnovijim filmom "Superheroji" (2021), argentinski glumac Oskar Martinez, koji igra uz Penelope Kruz i Antonija Banderasa u ostvarenju "Zvanična konkurencija" Marijana Kona i Gastona Duprata.

Na konferenciji nije bilo reči da li sigurno dolazi ruski reditelj Nikita Mihalkov, a u samom katalogu Festa najavljeni su i američki reditelji i producenti Bret Ratner i Din Devlin, još uvek nepotvrđeni za određene datume kada bi gostovali.

Publika će imati prilike da premijerno pogleda 88 igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova svetske produkcije, u šest različitih programskih celina - selekcija, a ponudiće i najnovije domaće filmove "Mrak" Dušana Milića, "Heroji radničke klase" Miloša Pušića, "The Game" Ane Lazarević, "Heroji" Gorana Nikolića, i druge, u koprodukciji sa mnogim inostranim partnerima i fondovima.

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa, predstavio je žiri Glavnog takmičarskog programa kojem predsedava slavni glumac i producent Srbije i Rusije - Miloš Biković, a uz njega su istaknuta glumica Tamara Dragičević, direktor Filmskog arhiva Mađarske - Ðerđi Raduli, grčki reditelj i producent Argiris Paradimitropulos, kao i poznati hrvatski glumac sa kerijerom u Nemačkoj - Toni Gojanović, poznat iz filma "Karaula" Rajka Grlića i serije "Uspjeh" Danisa Tanovića.

Žiri programa "Fest Fokus" za najbolji film čine glumac Filip Ðurić, scenaristi Ljubica Luković i Strahinja Madžarević, žiri nagrade kritičara "Nebojša Ðukelić" za najbolji regionalni film - dramaturškinja Biljana Srbljanović, montažer i filmski kritičar Goran Terzić, kao i kritičar - Dragan Petrović.

Tanjug/Rade Prelić

 

Stručni žiri nagrade "Milutin Čolić" dnevnog lista “Politika”za najboljeg reditelja srpskog filma biće filmska novinarka i kritičarka Dubravka Lakić, reditelji Miloš Avramović i Nemanja Ćeranić, a žiri “Fedora” za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu su - filmski kritičari Dragan Jovićević (Srbija), Anželilka Artjuk (Rusija) i Matic Majcen (Slovenija).

Damir Handanović, v.d. direktora Centra beogradskih festivala - CEBEF, rekao je da je dodatne ulaznice puštene u prodaju, jer je interesovanje ogromno, a najveća je potražnja za veče otvaranja i zatvaranja 50. izdanja Festa.

Vanja Vuksanović, producentkinja festivala, u vezi sa tim otkrila je da im je Krizni štab za suzbijanje pandemije odobrio da se poveća kapacitet sale za sve projekcije, za više publike.

Biće realizovano ukupno 450 projekcija umesto 180 koliko je emitovano 2021. godine, u 16 sala, u osam bioskopa, a kako je napomenula Vuksanović, 120 kolega radi na organizaciji Festa i 200 njih će biti na zatvaranju.

Tanjug/Rade Prelić

 

Nikolina Vučetić-Zečević, producentkinja, predstavila je industry program Fest Forward, trodnevnu sesiju na kojoj će gostovati 100 profesionalaca, prevashodno producenata iz 16 država, gde će međusobno znati sve aktuelnosti o budžetima, konkursima, fondovima za nove projekte u pripremi.

Na ovogodišnjem 50. Festu publika će dobiti priliku da pogleda pet filmova koji su nominovani za prestižnu nagradu Oskar u razičitim kategorijama - "Belfast" Keneta Brane, "Pica od sladića" Pola Tomasa Andersoma, "Mračna kći" Megi Džilenhol, "Paralelne majke" Pedra Almodovara i "Sirano" Džoa Rajta.

Filmovi na 50. Festu će se prikazivati u sledećim bioskopima: Kombank Dvorana (sale 1 i 6, glavni program), Dom omladine, Dvorana kulturnog centra, Fontana, Cineplexx Ušće Shoping Centre (sale 1 i 2), Cineplexx Galerija Belgrade (IMAX i sale 3, 5, 7), Jugoslovenska kinoteka.

Na Festu će biti filmovi koji su prošle godine osvojili glavne nagrade na dva najznačajnija svetska festivala - u Kanu i Veneciji - "Titan" rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik Zlatne palme u Kanu, kao i "Događaj" autorke Odri Divan, laureat nagrade Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

Tanjug/Rade Prelić

 

Fokus je svakako na Glavnom takmičarskom programu, koji su u konkurenciji za nagradu "Beogradski pobednik".

Tu će se naći 20 ostvarenja iz sledećih zemalja: Francuska, SAD, Nemačka, Rusija, Rumunija, Italija, Poljska, Grčka, Slovenija, Severna Makedonija, Australija, Crna Gora, Hrvatska i Srbija.

Osim "Strahinje Banovića", u Glavnom programu van konkurencije će biti prikazan i očekivani dugometražni dokumenatarac "Čekajući Handkea" Gorana Radovanovića, o kontraverznom austrijskom nobelovcu i velikom prijatelju Srba - Peteru Handkeu.

Od domaćih ostvarenja, premijeru će imati još "Heroji", debitantski projekat reditelja Gorana Nikolića, koji je u potpunosti bez dijaloga, "Komunistički raj" Miloša Stojanovića, "The Game" Ane Lazarević, gde igraju Branislav Trifunović i Sloboda Mićalović, a slavna srpska glumica igra i u delu "Suncokret" Elije Gilman, iz Kazahstana.

Novi ruski film "Hoću muža" Sonje Karpunjine, gde jednu od glavnih uloga tumači zvezda Rusije - Miloš Biković, imaće svetsku premijeru u Beogradu, paralelno sa ruskom - 5. marta na Festu kao deo revijalnog programa "Gala - Specijalna projekcija".

Film je režirala Sonja Karpunjina, filmska rediteljka, glumica i scenaristkinja iz Rusije.

Komentari (0)

Kultura