Aktuelno iz kulture

Besplatno na završnicu "Sanjara" 58. Oktobarskog salona

Komentari

Autor: Seecult

19/08/2021

-

14:15

Besplatno na završnicu "Sanjara" 58. Oktobarskog salona
Besplatno na završnicu "Sanjara" 58. Oktobarskog salona - Copyright Oktobarski salon

veličina teksta

Aa Aa

Oktobarski salon u Beogradu stigao je do završnice posle gotovo dva meseca, a ulaz na sve programe tokom poslednje nedelje te međunarodne izložbe je besplatan, prenosi portal Seecult.org.

Program završnice 58. Oktobarskog salona "Sanjari" obuhvata, između ostalog, premijeru radio drame "U alfabetskim vrtovima" Tana Huseina Klarka (Than Hussein Clark) 19. avgusta u 18.30 sati na talasima Radio Beograda 2, kao i njeno uživo slušanje u Dvorani Kulturnog centra Beograda, gde je prikazan drugi deo rada tog vizuelnog umetnika, dizajnera i reditelja američko-britanskog porekla.

S obzirom na koncept 58. Oktobarskog salona, Klark je odabrao slobodniju adaptaciju dela filozofkinje Suzan Zontag "Dobročinitelj", smestivši ga u Beograd osamdesetih godina 20. veka. Glavni junak, fiktivni lik Hipolit, srpsko-američkog porekla, prvi put dolazi na studije u Beograd,  rodni grad svog oca, i biva očinjen intelektualnom klimom i umetnošću.

Klarkovu dramu otvara Hipolitovo prebiranje po beležnicama i dnevnicima u kojima sanjari, mašta i seća se svojih poseta umetničkim salonima koje je organizovala gđa Marlena, bogata i teatralna supruga diplomate, okupljavši mlade pisce, muzičare, reditelje, radio-voditelje, te otvoreno flertujući i sa mladim Hipolitom…

Oktobarski salon, prvi put organizovan u 58-godišnjoj istoriji u letnjem izdanju, a prvi put i zvanično nazvan Beogradsko bijenale, predstavlja radove više od 60 umetnika iz celog sveta, od kojih većina prvi put i izlaže u Beogradu.

Tanjug/Zoran Žestić

Kustosi 58. Oktobarca

Prema koncepciji italijanskog kustoskog para Ilarije Marota (Marotta) i Andree Bačina (Baccin), Oktobarac objedinjuje tema "Sanjari", kojom pozivaju publiku da iskorači iz sveta u kojem živi i pridruži se umetnicima u pokušajima redefinisanja prostora slobode i prevazilaženja svih ograničenja.

Poslednje vođenje kroz izložbu "Sanjari" u Muzeju grada u Resavskoj najavljeno je za 22. avgust u 13 sati, a posetioce će kroz postavku voditi saradnici Oktobarca.

Radove 58. Oktobarskog salona, osim u zgradi Muzeja grada Beograda i Kulturnom centru Beograda, moguće je videti do 22. avgusta i u parku ispred Muzeja Jugoslavije, kao i na drugim javnim prostorima u gradu.

Komentari (0)

Kultura