Aktuelno iz kulture

"Srce Sarajeva" Sebastijanu Mejsu za film "Velika sloboda"

Komentari

Autor: FoNet

19/08/2021

-

22:30

"Srce Sarajeva" Sebastijanu Mejsu za film "Velika sloboda"
"Srce Sarajeva" Sebastijanu Mejsu za film "Velika sloboda" - Copyright Tanjug/27. Sarajevo film festival, 2021/Obala Art Centar

veličina teksta

Aa Aa

Film "Velika sloboda" Sebastijana Mejsa najbolji je igrani film Sarajevo Film Festivala (SFF) kome je pripala nagrada Srce Sarajeva, što su zvanice na ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu pozdravile ovacijama.

Srce Sarajeva kao najbolji glumac osvojio je Georg Fridrih za film "Velika sloboda", a nagradu kao najbolje glumice dele Flaka Lazifi, Era Valaj i Urate Shavani za film "Brdo na kojem lavice riču".

Žiri je kao najboljeg reditelja izdvojio Milicu Tomović koja poptpisuje fil "Kelti".

Najbolji dokumentarni film na ovogodišnjem festivalu je "Landscapes of resistance" (Pejzaž otpora) Marte Popivode, dok je specijalnu pohvalu publike dobio film "Isti san" Vlada Petrija, a posebna nagrada žirija pripala filmu "Looking for horses" Stefana Pavlovića.

Nagradu za ljudska prava u kategoriji dokumentarnih filmova dobio je film "Les enfants terribles" Ahmeta Nekdeta Čupura.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film "Everything ahead" pripalo je reditelju Mateu Ugrinu.

Nagrada za studentski film Srce Sarajeva dodeljena je ostvarenju "Planovi za leto" (Summer planning) reditelja Aleksandrua Mironeskua, koji je rekao da "oseća tremu" jer mu je to "prva nagrada".

Filmu "Igralište" (Playground) i rediteljki Lauri Vandel dodeljena je Nagrada za ravnopravnost, a posebna nagrada za rodnu ravnopravnost pripala je filmu "Tražeći Veneru" (Looking for Venera) Noriki Sefe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura