Aktuelno iz kulture

Legendarni argentinski igrač Hulio Boka stiže krajem septembra u Beograd

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/08/2021

-

10:26

Legendarni argentinski igrač Hulio Boka stiže krajem septembra u Beograd
Nico Perez - Copyright Nico Perez

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najvećih baletskih zvezda, legendarni argentinski igrač Hulio Boka stiže krajem septembra u Beograd na poziv Nacionalne fondacije za umetničku igru, a u cilju pokretanja Beogradskog baletskog takmičenja.

"Uz podršku Ministarstva kulture od 27. do 30. septembra, Hulio Boka će raditi sa mladim igračima i njihovim pedagozima iz Beograda i Novog Sada, ali i iz Hrvatske, Bosne, Grčke, Italije i Mađarske, kako bi pružio važne instrukcije za njihovo dalje napredovanje, vidljivost i prisustvo na međunarodnoj sceni", navode iz Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Hulio Boka je rođen u Buenos Ajresu, a svoje prve baletske korake je napravio kao četvorogodišnjak. Nakon pohađanja Nacionalne baletske škole, započeo je karijeru kao prvak baleta 1982. godine u okviru Fondacije Tereze Karenjo u Karakasu, odakle odlazi u Gradski teatar Rio de Žaneira. Od 1983. godine nastupa kao gostujući prvak Baleta u Teatru Kolon u Buenos Ajresu. Osvojenim zlatom na petom Međunarodnom baletskom takmičenju u Moskvi (1985), počinje njegova svetska karijera.

Iste sezone započeo je 20-godišnji angažman u Američkom baletskom teatru (ABT) u Njujorku, sa kojim je svake godine nastupao u Metropoliten operi. Od njujorške publike se oprostio upravo na toj sceni 2006. godine, u baletu "Manon" Keneta Mekmilana, sa Alesandrom Feri, svojom dugogodišnjom partnerkom.

Kao gost, igrao je naslovne role u najboljim svetskim trupama, a bio je i glavni igrač jedne od najznačajnijih turneja Nacionalnog baleta Španije, pod vođstvom Maje Plisetskaje. U okviru Baleta Teatra Kolon iz Buenos Ajresa kreirani su posebni komadi za njega.

Balet na fudbalskim stadionima

Igrao je, između ostalog, u filmu "Tango, naša igra" Horhea Zanade 1988, a iste godine osnovao je sopstvenu trupu Balet Argentino, sa kojom je nastupao širom sveta.

Boka je nastupao u Rio de Žaneiru sa Plasidom Domingom, Vašingtonskim orkestrom kojim je dirigovao Mstislav Rostropovič, kao i sa violinistom Isakom Sternom 1988. U Argentini je igrao na scenama na otvorenom, kao i na fudbalskim stadionima, privlačeći desetine hiljada ljudi. U Luna parku, prostoru od 5.000 mesta, nastupio je više od 140 puta, a upravo na tom mestu premijerno je i izveo većinu svojih produkcija.

Od 1999. godine je ambasador Unicefa. Sa scene se povukao u decembru 2007. godine, nastupivši na glavnom trgu svog rodnog grada pred više od 300.000 ljudi. Bio je član žirija nagrade Benois de la Danse za 2008. u Rusiji, kao i niza drugih važnih baletskih takmičenja u Rusiji, Kini, Koreji, SAD i Meksiku. Stalni je član žirija Baletskog takmičenja u Lozani.

Nico Perez

Sa scene se povukao u decembru 2007, nastupivši na glavnom trgu rodnog grada pred više od 300.000 ljudi

Poziv da podrži osnivanje međunarodnog takmičenja u Beogradu i bude predsednik njegovog žirija, Hulio Boka je još 2019. godine prihvatio bez oklevanja. Pridružili su mu se  prvakinja Boljšoj baleta Anastasija Voločkova, prvak Nacionalnog baleta Kanade Aleksandar Antonijević i izraelski koreograf Icik Galili.

Najavljena za oktobar 2020. godine, prva edicija ovog događaja je morala da se odloži, pa realizacija planiranih aktivnosti počinje krajem narednog meseca.

"U sinergiji sa drugim profesionalnim umetničkim školama u zemlji i regionu, osnivanje Beogradskog baletskog takmičenja ima za cilj da uvede mlade umetnike u pravo okruženje, kako bi ogroman napor istovremeno omogućio sticanje samopouzdanja i iskustva. Takmičenja daju priliku mladim igračima da se predstave na pozornici u važnim repertoarskim ulogama i istovremeno čuju mišljenja i savete najboljih iz te industije. Prikazujući svoju tehniku i umetničke domete, ali i posmatrajući nastupe svojih vršnjaka, učenici baletskih škola i mladi igrači dolaze do vrednih stipendija i profesionalnih angažmana", dodaju iz Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Kako se navodi u saopštenju, prijave za majstorsku radionicu legendarnog argentinskog igrača počinju 1. septembra (slati na e-mail: director@nationalfoundation4dance.com), a broj mesta je ograničen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura