Aktuelno iz kulture

Tri slike afričkog umetnika, nakon kratkog putovanja u svemir, spuštene na Zemlju

Komentari

Autor: ArtNet

30/08/2021

-

22:09

Tri slike afričkog umetnika, nakon kratkog putovanja u svemir, spuštene na Zemlju
New Shepard kapsula - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tri slike umetnika iz Gane Amoaka Boafa lansirane su u svemir u "Nju šepard" suborbitalnoj raketi privatne kompanije za svemirske letove Blu oridžin, a zatim nakon kratkog puta izvan granica Zemlje, uspešno vraćene na tlo. 

Slike "Autoportret sa ružičastim tulipanima", "Šormeh sa zlatnim minđušama" i "Belo-zlatni turban" čine Boafov "Suborbitalni triptih". 

"Autoportret sa pogledom na nebo, najbolje objašnjava šta ovaj projekat meni znači. Odrastao sam verujući da je nebo granica, a sada radim naprojektu koji ide dalje od neba. To pokazuje šta je moguće kada kreativci kao ja dobiju šansu, ne samo da probiju barijere, nego i da ih prevaziđu", rekao je umetnik u zvaničnom saopštenju.

On je koristio specijalne boje kako bi obezbedio da njegove slike prežive kratko putovanje u svemir, da ne bi izgorele prilikom ulaska u atmosferu, prenosi ArtNet.

"Boje su imale neobično jak miris, tako da sam sve vreme nosio masku dok sam slikao. Materijal je bio vodenast, pa su platna morala da budu položena ravno na sto, kako bih izbegao neželjene mrlje. Ali sušio se tako brzo, da sam morao brzo da radim", kaže Boafo.

Iz Blu oridžina, privatne kompanije Džefa Bezosa, kažu da im je čast što su Amoakove radove nosili u svemir.

"Njegovi neverovatni portreti oslikavaju radost i zajedničku budućnost koju želimo da stvorimo ya sve nas: živopisnu, prelepu i punu čudesa", saopštili su iz kompanije.

Raketa bez ljudske posade lansirana je iz Zapadnog Teksasa, a Boafove slike deo su novog programa kompanije Blu oridžin pod nazivom "Art x Space" koji podrazumeva slanje umetničkih dela u svemir. 

Svaka od slika imala je svoj padobran i odvojene su od kapsule, pre nego što su se spustile na tlo.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura