Aktuelno iz kulture

Francuska najavila državnu ceremoniju posvećenu Belmondu

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2021

-

10:23

Francuska najavila državnu ceremoniju posvećenu Belmondu
Žan Pol Belmondo - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Francuska će održati državnu ceremoniju u pariskom Domu invalida 9. septembra, kako bi odala počast slavnom glumcu Žan-Polu Belmondu, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Belmondo, zvezda francuskog filmskog Novog talasa, koji se proslavio ulogom "Do poslednjeg daha” reditelja Žana Lika Godara iz 1960. godine, umro je u nedelju u 88. godini, a predsednik Emanuel Makron juče je na Tviteru poručio da je Francuska izgubila "nacionalno blago", prenosi Rojters.

 

 

Harizmatični glumac kasnije je tokom karijere napustio industriju umetničkih filmova i postao visoko pozicioniran u komercijalnim filmova u Francuskoj, a najviše se pojavljivao u komedijama i akcionim filmovima.

Zbog načina na koji je igrao, kritičari su ga prozvali francuskim Džejmsom Dinom.

Preživeo je moždani udar 2001. i nije snimao filmove sve do 2009. kada je igrao u "Čovek i njegov pas", ne skrivajući posledice koje je šlog ostavio na njegovom telu. 

Pre samo tri nedelje fotografisan je na zabavi povodom njegovog 88. rođendana, okružen decom i unučićima, uključujući i njegovu najmlađu ćerku Stelu koja ima 17 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura