Aktuelno iz kulture

Ser Ijan Mekelen posle pedeset godina ponovo igra Hamleta: Mnogo sam bolji glumac, nego što sam bio

Komentari

Autor: This Morning

09/09/2021

-

21:46

Ser Ijan Mekelen posle pedeset godina ponovo igra Hamleta: Mnogo sam bolji glumac, nego što sam bio
Ijan Mekelen - Copyright AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Ser Ijan Mekelen će još nekoliko nedelja igrati Hamleta u Kraljevskom teatru u Vindzoru, pre nego što se ta hit predstava skine sa repertoara, a tim povodom za britansku TV emisiju "This Morning" govorio je o odluci da prihvati tu ulogu, uprkos tome što se bliži 83. rođendanu. 

Šekspir je zamislio glavnog junaka čuvene predstave kao tridesetogodišnjaka, ali je produkcija iz Vindzora odlučila da zažmuri na rod, godine i boju kože likova u "Hamletu".

Ser Ijan prvi put je glumio tog lika pre pedeset godina, a ovog puta trebalo mu je mnogo vremena da pristane na ulogu.

"Kad mi je mama pričala priče pred spavanje, kada sam imao četiri godine, nikad nisam rekao: 'Pa, mama ti ne možeš da budeš tata medved, jer nisi tog roda i nisi životinja'. To je samo gluma", objasnio je Mekelen.

Takođe je rekao da se oseća vrlo mlado. 

"Ako se osećam kao da imam dvadeset godina, nekako taj duh izbije. Znam više o tome kako da izgovaram replike, nego pre pedeset godina. Mnogo sam bolji glumac, nego što sam bio. Srećom, Hamlet je vrlo jednostavan. Šta može biti jednostavnije od: 'Biti ili ne biti?' To su reči koje i četvorogodišnjak razume. Izraz je tako jednostavan i to je vrlo pristupačna predstava", rekao je glumac.

Ipak, predstava je pored neobične podele, dospela u žižu javnosti zbog oštrih sukoba između dva glumca - Stivena Berkofa koji je trebalo da igra Polonija i Emanuele Kol koja je trebalo da glumi njegovog sina Laerta. Oboje su napustili predstavu samo dan pre premijere. 

Kol se žalila da je Berkof bio neprijatan prema njoj i da je pokazao nepoštovanje, a stariji kolega je sve to poricao.

Ekipa je zbog kovida morala da živi zajedno tokom proba koje su počele krajem 2020. godine, a tenzije su se vrlo brzo pojavile. Kol i Berkof navodno su se sukobljavali već od prvog dana.

Uprkos drami, kritičari su hvalili Mekelenovo novo čitanje Hamleta.

"Kada dođete da me vidite nećete videti starca koji se pretvara da je mladić. Videćete čoveka koji se pretvara da je princ, koji se pretvara da je intelektualac, koji se pretvara da je neurotičan, koji se pretvara da voli majku, koji se pretvara da voli devojke i momke", rekao je legendarni glumac o svojoj ulozi.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura