Poznati

Piter Dinklidž: U redu je da mi se smejete

Komentari

Autor: Indie Wire

05/09/2021

-

23:12

Piter Dinklidž: U redu je da mi se smejete
Piter Dinklidž - Copyright AP/Charles Sykes

veličina teksta

Aa Aa

Piter Dinklidž jedan je od najprepoznatljivijih glumaca današnjice, ali ima i veliku moć transformacije. Videli smo ga kao osetljivog usamljenika u "The Station Agent", opasnog šefa mafije u "I Care a Lot", kao i u ulozi otpadnika Tiriona Lanistera u "Igri prestola". Sada u njegovom novom filmu "Sirano", saznajemo da takođe odlično peva.

Reditelj Džo Rajt adaptirao je mjuzikl iz 2019. prema scenariju Dinklidžove supruge Erike Šmit, a za glavnu ulogu Sirana de Beržeraka odabrao upravo Dinklidža. 

"Mi smo ništa bez scenarista i reditelja, ali volim da mislim da su i oni ništa bez nas", kaže glumac.

Dinklidž, koji je gostovao na Filmskom festivalu u Teljurajdu gde je premijerno prikazan "Sirano", uplovio u svet glume prkoseći problematičnim predstavljanjima osoba niskog rasta u Holivudu, a prvu ulogu dobio je u komediji "Living in Oblivion". 

U tom filmu, njegov lik u jednom trenutku gubi živce zbog stereotipa koji važe u filmskoj industriji kada je reč o ljudima patuljastog rasta, a o tome je govorio i za Indi Vajer. 

"Bio je to mali uvod u ono što sam oduvek osećao. Taj bes sam zaista nosio u sebi", kaže on.

Glumac je ispričao da se mnoge njegove kolege osećaju neprijatno kada treba da u nekoj sceni upute uvredu na račun visine njegovom liku i da se zato trudi da ih u pauzama opusti.

"U redu je da mi se smejete ili se smejete sa mnom, besu ili duhovitosti mog lika, a onda možemo da nastavimo. Nisam nikakav pionir, ali mislim da je važno za sve nas da se smejemo tome, a da onda možemo da razgovaramo. Problem je što ljudi nekad to ne dozvoljavaju i onda ne znaju kako da se nose s tim", kaže on.

Dinklidž se prisetio kako je u početku oklevao da prihvati ulogu Tiriona u "Igri prestola", sumnjajući da će biti reč o liku "sa dugom bradom i šiljatim cipelama".

"To je za ljude moje visine bilo karakteristično u žanru fantastike. Zašto uvek moramo da sledimo tu dosadnu je*enu formulu šiljatih cipela i brade? Ko je to smislio? Zašto to i dalje pratimo? Ne moramo to da radimo. Tako sam im i rekao", ispričao je Dinklidž.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Magazin