Aktuelno iz kulture

Đule Van Gog za Euronews Srbija: Muzike, prijatelja i ludosti se nikada nisam niti ću se odreći

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

10/09/2021

-

07:21

Đule Van Gog za Euronews Srbija: Muzike, prijatelja i ludosti se nikada nisam niti ću se odreći
Zvonimir Đukić Đule - Copyright Tanjug/Filip Krainčanić

veličina teksta

Aa Aa

Đule Van Gog odlučio je da jednu od njegovih dragih uspomena pokloni za viši cilj. Reč je o jednoj od njegovih prvih gitara, koja će biti ponuđena na aukciji, a sav dobijeni novac proslediće Plan B fondaciji koja za cilj ima pružanje pomoći ugroženim muzičarima.

"U vreme kad smo kretali sa trzalicom u džepu na put neizvesnosti koji nam je muzika donela, Jolana (tip gitare) je bila san snova. Tad nismo imali mogućnosti da priuštimo sebi ni Gibsona ni Fendera. Ovaj model Jolana, a imam ih dve, bila je sa nama na tom putu. Ona je u tom trenutku, u mojim rukama, meni i emotivno i energetski bila sve. Tako da činjenica da će pomoći nekom me raduje i ne postoji nikakav emotivni žal", kaže Đule za Euronews Srbija, koji je nekoliko trenutaka pre našeg razgovora, ostavio svoj potps na Jolani, koja će nekome drugom postati draga uspomena.

Promo/Fondacija Plan B

Jolana sa Đuletovim potpisom

Ali od svoje sadašnje gitare se ne razdvaja. Na njoj ovaj muzičar koji je na sceni preko 35 godina, i dalje neumorno stvara, a poslednja u nizu Đuletovih kreacija je "Zrno čarolije", prva pesma koja je objavljena u okviru kampanje Plana B. Đule nije jedini: ovom pokretu za pomoć najugroženijim muzičarima, svoj glas daje mnogo njegovih kolega: Dragi Jelić, Dejan Cukić, Maya Sar, Dado Topić, Alen Islamović, Goran Šepa Gale, Tamara Todevska, Vojislav Aralica, Zoran Konević (koji je i osnivač Fondacije), Vlatko Stefanovski i drugi. Njihovi singlovi u narednih godinu dana, zajedno sa realizovanjem misije Plana B, biće jedan po jedan objavljivani. Na posletku će biti objavljen i album "Plan B" u izdanju Tesla Music i Croatia Records, na kom Đule ima još jednu pesmu.

"Čast mi je da zajedno sa svim potpisanim učesnicima, budem deo Plan B Fondacije. Ljubav boluje, da ozdravi trebaju nam zajedničke čarolije", kaže muzičar i dodaje:

"Ljubavi treba veštačko disanje, naša pomoć, da se ne otuđimo baš potpuno, a otuđili smo se dosta,  verujem da će to 'zrno čarolije' koje moli ljubav da mu da još jednu šansu, svima nama će makar pokrenuti razmišljanja na tu temu, možda neki zagrljaj ili poljubac se izrodi, a možda neko uz tu pesmu i neko dete napravi, pa bude dete ljubavi kao u hipi vreme“, kaže Đule.

Promo/Fondacija Plan B

 

Ludosti se nije odrekao

Frontmenu dugovečne grupe Van Gogh nije bilo lako u toku pandemijske godine.

"Borili smo se s tišinom, živeli u četiri zida od lokdauna do lokdauna, i nekako kada su se otvorila vrata leta i kad su krenuli koncerti, kao i ostale poštovane kolege okrenuli smo se publici, jer muzika u tišini nije muzika. Muzika bez huka publike je jedno stanje u kom ne postoje čestice zadovoljstva", kaže Đule.

Zato su, čim su se stvorile mogućnosti, krenuli u obilazak regiona: od Skoplja, preko Tjentišta, Banjaluke, Knjaževca, Smederevske Palanke, Raške, pa sve do Egzita i Bir Festa.

Đule smatra da je izgubljeno samo ono čega se odreknemo i zato ide u susret prilikama, novim iskustvima i životu.

Tanjug/Filip Krainčanić

 

"Ako se ne odreknemo, nego budemo strpljivi i budemo u nekom emotivnom inatu da će nam to što smo zamislili pripasti, onda smo sigurni da ćemo to i ostvariti. Ja se muzike i prijatelja nikada nisam odrekao i niti ću", kaže Đule.

Nije se, dodaje, čak ni ludosti odrekao.

"Da se odreknem te ludosti, sve bi postalo kamerno i besmisleno.  I danas se polivamo pivom na koncertima, bez obzira na biološke godine. I dan danas u nama postoji taj neki žar zbog kog nismo obukli sakoe i krenuli nekim putem mirne reke. I danas nas nosi neka divlja reka u bušnom kanuu, a kad se zakucamo u stenu, onda se nasmejemo i obradujemo što i nas hoće talas“, kaže muzičar o sebi i svom bendu koji "jaše talase" duže od 35 godina.

Za sve te godine, sa Van Gogh grupom ostavio je deset studijskih albuma, brojne singlove i kompilacije, a nedavno je objavio i svoju knjigu pesama i fotografija, otkrivši javnosti po prvi put svoju ljubav prema vizuelnim umetnostima.

Poslednji u nizu album "More bez obala" objavili su 2019. godine, negujući na njemu svež i drugačiji zvuk, a  na njihovim nastupima je kao i pre mnogo godina publika svih generacija.

Pitali smo ga da li je primetio da se rokenrol ponovo vraća kao muzika mladih.

"Ne mora ništa da se vraća. Nek bude sve novo! Nek bude sve drugacije!", poručuje Đule.

Prema njegovim rečima, činjenica da je ABBA izdala dve nove pesme, budi nadu da će u industriji sve da se vrati na neki početak.

"Verovatno nam neko od tamo poručuje da smo zatvorili krug i da će to neko vreme ploča i Stonsa i panka i rokenrola ponovo da se vrati. To je uvek tako bilo: industrija komanduje i industrija bira. Ali mi smo ti koji moramo biti spremni da glasno i jasno kritikujemo i da se negde osvrnemo na to da bi mediji trebalo da budu ti koji favorizuju neke uspešne mlade ljude, neke mlade talente", kaže on.

Život je suviše kratak za loše vesti

Kad smo se dotakli medija, Đule primećuje da smo umesto pričama o mladim talentima, svakodnevno zasuti negativnošću sa svih strana.

"Nekako smo se svi kolektivno umorili i pažnja nam je oslabila i srce nam je posustalo dok čitamo storije iz života dece poznatih i pratimo nešto što je besmisleno i nebitno za ono što se zove život u punom zamahu. Šta ostaje pred nama? Jedno desetak hiljada dana, daće Bog, u najboljem slučaju, da preživimo u nekoj lepoti i radosti, a ne da nas kljucaju nekim besmislenostima i budalaštinama“, kaže muzičar.

Tanjug/Filip Krainčanić

 

Đula ističe da hoće da se raduje što je pred "nama vreme i svet u kojem ćemo našoj deci ostaviti nešto smisleno, a ne da nas oni sutra kunu i psuju što smo im ostavili svet bez harmonije, bez sklada, tolerancije i smisla".

"To ne sme da se dogodi. Bez obzira na tiraže, sav novac i bez obzira na sve. Da imam neko dugme, isključio bih sve sa takvim sadržajem i da imam neko dugme i gumicu obrisao bih mogućnost bilo kakvog komentarisanja na bilo kojim vestima i novinama", kaže Đule.

Pitali smo ga koja je za njega najbolja vest ovog meseca.

"Meni je najbolja vest da je devojčica nastupila sa Plasidom Domingom na Tašmajdanu i da je on negde čuo nju na nekom takmičenju i da je ona stajala rame uz rame sa takvim velikanom. To je za mene vest. Sve ostale vesti: rijaliti programi, deca poznatih – recycle bin", kaže Đule.

Komentari (0)

Kultura