Aktuelno iz kulture

Belmondo ispraćen na večni počinak, poslednje zbogom "starijem bratu" uputio i Alen Delon

Komentari

Autor: Euronews

10/09/2021

-

14:54

Belmondo ispraćen na večni počinak, poslednje zbogom "starijem bratu" uputio i Alen Delon
Belmondo ispraćen na večni počinak, poslednje zbogom "starijem bratu" uputio i Alen Delon - Copyright Tanjug AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Legenda francuskog glumišta, Žan-Pol Belmonda, sahranjen je danas u Parizu, u uskom porodičnom krugu.

Ispraćaju su u crkvi Sen Žermen de Pre prisustvali i legendarni reditelj Klod Leluš, kao i još jedan vetaran svetske kinematografije, francuska filmska zvezda Alen Delon.

Delon se oslanjao na štake i ovo je bilo jedno od njegovih retkih pojavljivanja u javnosti već izvesno vreme. Kako prenosi Reuters, kada se glumac pojavio ispred crkve, okupljeni građani i poštovaoci počeli su da mu aplaudiraju.

Tanjug AP/Michel Euler

Delon se pojavio na sahrani prijatelja, okupljeni građani ga pozdravili aplauzom

"On (Belmondo) i ja bili smo dve ikone francuske kinematografije. Ne možete govoriti o jednom a da ne govorite o drugom. Znali smo se šezdeset godina, šezdeset godina smo radili zajedno... Skrhan sam. On je umeo da dotakne svet, da masu ljudi učini emotivnom. Imao je neverovatnu snagu kao komičar i jedinstven izgled. Zauvek će ostati u našim srcima i to je najvažnije", rekao je za televiziju Si Njuz Delon po vesti o smrti prijatelja, kog je nazvao "starijim bratom".

Nacionalna počast velikanu francuske kinematografije Žan-Polu Belmondu, koji je preminuo 6. septembra, održana je juče u Palati invalida u Parizu.

Ceremoniju je predvodio francuski predsednik Emanuel Makron, a prisustvovali su članovi porodice, brojni glumci i istaknute ličnosti, ali i oko 1.000 obožavalaca kojima je tokom večeri bio dozvoljen ulaz kako bi odali poslednju počast svom "Bebelu", kako su ga od milja zvali.

Do duboko u noć, brojni poštovaoci su satima u redu čekali da bi pristupili dvorištu, gde je bio izložen kovčeg s posmrtnim ostacima glumca.

Belmondo je rođen u Neji na Seni 10. maja 1933. Bio je jedan od najvećih glumaca Novog talasa šezdesdetih, koji je u kasnijim godinama igrao u brojnim popularnim akcionim filmovima. Ostaće upamćen po ulogama u ostvarenjima kao što su "Do poslednjeg daha" (1960) i "Čovek iz Rija" (1964).

Preživeo je moždani udar 2001. i nije snimao filmove sve do 2009. kada je igrao u "Čovek i njegov pas", ne skrivajući posledice koje je šlog ostavio na njegovom telu.

Pre samo tri nedelje fotografisan je na zabavi povodom njegovog 88. rođendana, okružen decom i unučićima, uključujući i njegovu najmlađu ćerku Stelu koja ima 17 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura