Aktuelno iz kulture

Oskarovac Džon Vojt otvorio izložbu umetnice Biljane Mišić u Kruševcu

Komentari

Autor: Večernje novosti

11/09/2021

-

11:38

Oskarovac Džon Vojt otvorio izložbu umetnice Biljane Mišić u Kruševcu
Oskarovac Džon Vojt otvorio izložbu umetnice Biljane Mišić u Kruševcu - Copyright Printscreen YouTube/RTV Krusevac, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja u Kruševcu otvorena je izložba pod nazivom "Rađanje nove svesti" umetnice Biljane Mišić, koja se postavkom kolaža predstavlja prvi put u Srbiji i to u svom rodnom gradu. Prema pisanju Večernjih novosti, na samom otvaranju izložbe se desila "prava ekskluziva" budući da se video-porukom prisutnima obratio oskarovac Džon Vojt, holivudska glumačka legenda i otac Anđeline Džoli.

"Želim da ti kažem nešto o tvom radu. Izgleda mi kao da pozajmljuješ od svih kultura, od različitih kultura širom sveta. Prikazuješ harmoniju i ono što uzbuđuje ljude. Ceo tvoj rad je vrlo misteriozna kombinacija i ja se tome divim. Želim da znaš da neko tamo zaista razume i ceni to što radiš", poručio je Vojt, koji i sam u svojoj kolekciji ima nekoliko Biljaninih radova.

Okosnicu postavke čini serija radova koji su nastajali posle 2015. godine, a imajući u vidu da se najveći broj kolaža autorke nalazi u posedu privatnih kolekcija, za potrebe izlaganja u Kruševcu pojedine kolažne kompozicije izvedene su tehnikom digitalne štampe. Izložba "Rađanje nove svesti", na kojoj je predstavljeno 17 kolaža, kao i jedna video-instalacija inspirisana slikom umetnice "Evropa", može se posetiti do 19. septembra.

"Rađanje nove svesti" predstavlja polaznu tačku kada je u pitanju izlagačka delatnost Biljane Mišić u Srbiji, ali i generalno u Evropi. Ujedno, ona nosi i poseban značaj budući da simboliše povratak autorke u grad svog rođenja, gde se, po prvi put, publici predstavlja kao vizuelna umetnica.

Mišić je do sada izlagala na jednoj samostalnoj i nekoliko grupnih izložbi u Americi, a njeni radovi zastupljeni su u galerijama na Beverli Hilsu, kao i u privatnim kolekcijama, pored pomenutog Vojta, i u zbirkama producenta i nekadašnjeg direktora Marvel studija Dejvida Majsela, i scenariste Dejvida Markonija.

Biljana Mišić rođena je 1983. godine u Kruševcu. Obrazovanje je stekla na Fakultetu umetnosti u Prištini, na kojem je diplomirala glumu. Nakon brojnih uloga odigranih u pozorišnim predstavama, filmovima i televizijskim serijama, stvaralaštvo nastavlja u Los Anđelesu gde sugestivno otkriva kolaž kao svoj novi način izražavanja.

Publika je Biljanu upoznala kroz filmove "Led" i "Srpski ožiljci", kao i u ostvarenjima "Oteta 2", "Panama" i "Vratiće se rode".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura