Aktuelno iz kulture

Hadži Nenad Maričić i Biljana Đurović nagrađeni za uloge u predstavi "Berači snova": Srca publike osvaja iskrenost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2021

-

11:48

Hadži Nenad Maričić i Biljana Đurović nagrađeni za uloge u predstavi "Berači snova": Srca publike osvaja iskrenost
Hadži Nenad Maričić i Biljana Đurović nagrađeni za uloge u predstavi "Berači snova": Srca publike osvaja iskrenost - Copyright Srđan Doroški

veličina teksta

Aa Aa

Na upravo završenom ambijentalnom pozorišnom festivalu "Novi tvrđava teatar" u Čortanovcima, predstava Zvezdara teatra "Berači snova" u režiji Božidara Đurovića odnela je dve nagrade.

Za ulogu Zdravka, žiri je dodelio nagradu Hadži Nenadu Maričiću, uz obrazloženje da je "mudrom i svedenom igrom sagradio lik oca porodice koji se teško snalazi u tranzicijama i promenama koje ruše njegov svet i sistem vrednosti."

Ne poklanja se i ne prodaje zemlja, ako je ostalo još imalo zdravog razuma

"Nagradu u Čortanovcima pre svega doživljavam kao priznanje onim pozorišnim zaljubljenicima, koji su u vreme korone učinili sve da teatar opstane. Ova se predstava rodila upravo pred očima onih, koji su svojom velikom ljubavlju prema dramskoj umetnosti učinili da pozorišne sale ne budu prazne. Naprotiv, bile su pune u dozvoljenom kapacitetu. Delim sa njima ovaj uspeh", kaže Maričić i dodaje uverenje da će predstava "Berači snova" još dugo živeti na sceni.

Ne sumnja u to jer predstava, kako dodaje, "vrlo lako osvaja srca publike svojom iskrenošću i neposrednošću.

"Lik Zdravka, kojeg tumačim, ostaje poput nekog zaveta svakome posle predstave: `Ne poklanja se i ne prodaje zemlja, ako je ostalo još imalo zdravog razuma...`", zaključuje Maričić.

Srđan Doroški

 

Čast da ponese prvu nagradu za glumu "Milan Gutović" pripala je Biljani Đurović za ulogu Ivanke, takođe, u predstavi "Berači snova". Prema rečima glumic, nagrade i priznanja najčešće donose radost, ali i odgovornost. Međutim, vest da je prvi dobitnik novoustanovljene nagrade nosila je sobom i jedno posebno osećanje.

Lane iz nebeske lože nadgleda Ivanku i njene ukućane

"Nepoznanica mi je bila sama informacija da je nagrada koja nosi Lanetovo ime ustanovljena i ta činjenica me je veoma obradovala. Ali još uvek obuzeta tugom zbog iznenadnog odlaska glumca koji je po svemu bio poseban, osoben, svoj, koji je ostavio trag kakav samo odabrani mogu za života da ostave, potresena zbog gubitka ne samo kolege, sa kojim sam delila scenu, već nadasve odanog prijatelja, na vest o nagradi, u meni su se smenjivali osećaji tuge, radosti, počastvovanosti, zahvalnosti..." kaže Biljana i dodaje:

"I dokle god se u Zvezdara teatru bude igrala predstava `Berači snova` znam da će Lane iz nebeske lože nadgledati Ivanku i njene ukućane, baš kao što će i voštanica koju prinesoh, ne samo doneti mir duši njegovoj, već i sijati na nebeskom stolu oko kojeg ćemo se jednog dana opet okupiti na `Večeri budala`, ali i obasjavati put budućim dobitnicima ove značajne nagrade."

Srđan Doroški

 

U obrazloženju je žiri istakao da Ivanka Biljane Đurović, "oslonjena na tradicionalnu ulogu supruge i majke, a na korak do polu-emancipacije žene u seoskoj sredini, snažnom i čvrsto postavljenom igrom gradi ovaj lik komičko-tragičkim sredstvima, i koji je u neprekidnom procesu tranzicijskog traganja."

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura