Aktuelno iz kulture

Novi tvrđav teatar: Najbolja "Jugoslavija, moja dežela", ustanovljena glumačka nagrada "Milan Gutović"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2021

-

15:18

Novi tvrđav teatar: Najbolja "Jugoslavija, moja dežela", ustanovljena glumačka nagrada "Milan Gutović"
Novi tvrđav teatar: Najbolja "Jugoslavija, moja dežela", ustanovljena glumačka nagrada "Milan Gutović" - Copyright Promo/Novi Tvrđava teatar

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada za najbolju predstavu u celini 8. Ambijentalnog pozorišnog festivala Novi tvrđava teatar pripala je ostvarenju "Jugoslavija, moja dežela", Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor.

"Veliki je rizik ispričati već mnogo puta ispričanu priču, ali kad se sve kockice sklope, i kad su svi akteri u građenju predstave tom riziku dorasli, onda publika ima priliku da joj se prepusti i da je sagleda u svetlu koje dotad na nju nije palo. Zahvaljujući fantastičnoj glumi i skladu igre čitavog ansambla, nadmoćnoj režiji i uigranosti koja donosi dodatnu sigurnost za igru u trenutku, publika je imala priliku da doživi nešto što se i ne dešava toliko često: da diše kao jedno s predstavom", naveli su u obrazloženju članovi žirija.

A žri festivala Novi tvrđava teatar radio je u sastavu: književnik Laslo Blašković (predsednik žirija), glumica Jovana Balašević i književni prevodilac, prof. dr Ivana Đurić Paunović.

Albu Ištvanu je dodeljena nagrada za režiju za predstavu "Nesrećni" u izvođenju pozorišta Figura studio iz Georgenija u Rumuniji.

Dva priznanja za najbolju žensku ulogu pripala su glumicama iz predstave "Život se sa mnom mnogo poigrao" - Sanji Ristić Krajnov za tumačenje Nine i Gordani Đurđević Dimić za ulogu stare Vere.

Za najbolju mušku ulogu nagrađeni su Boris Šavija, koji igra oca Nedeljka u predstavi "Jugoslavija, moja dežela", te Hadži Nenad Maričić za ulogu Zdravka u predstavi "Berači snova".

Gabrieli Crnković je dodeljena specijalna nagrada za režiju za predstavu "Ostajem ostati" u izvođenju samostalne produkcije grupe glumaca iz Novog Sada.

Biljana Đurović prvi laureat nagrade "Milan Gutović"

Pored toga, festival je ustanovio još jedno priznanje, koje će se od ove godine dodeljivati pod imenom Nagrada za glumu "Milan Gutović".

"Da bismo sačuvali uspomenu na Laneta Gutovića, ustanovili smo nagradu njegovog imena, koja će se dodeljivati svake godine za glumačko ostvarenje viđeno na ovim scenama i kojom će se glumci, ubeđena sam, ponositi, kao što se tom nagradom ponosi i ovaj festival", istakla je u emotivnom govoru umetnička direktorka i selektorka Novog tvrđava teatra Vida Ognjenović.

Čast da ponese prvu nagradu "Milan Gutović" pripala je Biljani Đurović za ulogu Ivanke u predstavi "Berači snova".

Nakon svečane dodele nagrada, usledila je prva repriza predstave "Život se sa mnom mnogo poigrao", koja je pripremana u produkciji festivala Novi tvrđava teatar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura