Aktuelno iz kulture

"Raj ovde nije za mene, ja čekam raj", citirao je sveštenik Laneta Gutovića: Legendarni glumac ispraćen na večni počinak

Komentari

Autor: 24sedam

28/08/2021

-

12:52

"Raj ovde nije za mene, ja čekam raj", citirao je sveštenik Laneta Gutovića: Legendarni glumac ispraćen na večni počinak
"Raj ovde nije za mene, ja čekam raj", citirao je sveštenik Laneta Gutovića: Legendarni glumac ispraćen na večni počinak - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović, 24Sedam/Goran Sivački

veličina teksta

Aa Aa

Milan Lane Gutović sahranjen je u porti Crkve Svete Trojice u Kumodražu, gde su sahranjeni i njegovi roditelji. Porodica je ispoštovala želju barda domaćeg glumišta, koji je izjavio za života da ne želi da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, već u porodičnoj grobnici.

Brojni prijatelji, porodica i kolege došli su danas da upute poslednji pozdrav Lanetu i isprate ga u besmrtnost, prenosi portal 24sata. U miru i tišini, prisutni su ulazili u crkvu da upale sveću i polože venac, i upute reči saučeća Lanetovoj porodici.

24sedam/Goran Sivački

 

Opelo je počelo 13 sati, a sveštenik je preneo najtoplije saučešće Patrijarha Porfirija, uz poruku koju mu je uputio a to je da kaže samo ono što ga najčešće pitaju ovih dana: "Ko je bio Milan Gutović?"

"Samo je Bog veliki, a mi smo danas blagodarni Bogu što nam je dao Milana. Ne samo na pozorišnim daskama, ne samo na filmskom platnu, nego što ga je dao kao Srbina, pravoslavca, oca, prijatelja. Bio je retko nasmejan, uvek ozbiljan, ali čim progovori kod nas bi izazvao radost i smeh. Želim da ga ispratim, ali i sve vas ispratim sa malim Vaskrsom i da se pomolimo Bogu da ga primi. Dobra dela za njim idu. Ne samo da je činio ovde svome hramu dobra dela, mnogi manastiri su mi se javili kojima je pomagao. Ali neka to ostane, ako on nije želeo da otkriva", pročitao je govor sveštenik, prenose domaći mediji.

Sveštenik je u toku govora citirao legendarnog glumca: "`Raj ovde nije za mene. Na zemlji je samo raj za one koji su okrenuli leđa Bogu. Ja čekam raj`. Tim rečima želim da ispratim Milana".

Kako je naveo, kod Laneta se kandilo nije gasilo, pa dodao:

"Neka se mir iz tog kandila prelije na njegovu porodicu i da ga čuva. Koliko je on nama sebe davao, da i mi budemo revnosni u služenju Bogu. Bog da mu dušu prosti i večna mu slava".

Neutešni i u suzama, prisutni su potom krenuli ka glumčevoj većnoj kući. Milan Lane Gutović ispraćen je na večni počinak uz crkveni hor, a porodica je insistirala da samo najbliži prisustvuju ukopu.

Lanetov sin Spasoje: Hteo je da ode nevidljivo, nismo mu tu želju ispunili

Sin Spasoje je održao govor u kom je istakao da je njegov otac želeo da ode nevidljivo i da mu je bila čast da raste pored svog oca.

"Bila je čast odrastati uz Laneta i čast učiti od njega. Uvek je išao težim putem, a sada je otišao lakšim putem. Nas je ostavio u svetu da idemo za njim težim putem. Govorio je o ovom trenutku, hteo je da ode mirno, bez pompe uz oca Sredoja, običan drveni krst, bez cveća, bez muzike. Hteo je da ode nevidljivo, nismo mu tu želju ispunili, slava mu i hvala", kazao je Lanetov sin.

Glumac Ljubomir Bandović odrecitovao je pesmu koju je posvetio kolegi i prijatelju.

Tanasije Uzunović, Aleksandar Dunić, Predrag Smiljković, Dule Savić sa suprugom, Ivana Dudić, Hadži Nenad Maričić, Aleksandar Srećković Kubura, Andrija Milošević, Miljan Prljeta, Ivana Dudić, Goran Sultanović, Dragan Petrović Pele i mnogi drugi, prenosi portal 24sedam, došli su danas da upute poslednji pozdrav Lanetu.

Ispraćaju su prisustvovali i Ljubomir Bandović, Milena Vasić, Vesna Trivalić, Rada Đuričin, Ljubiša Ristić, Tamara Vučković Manojlović, Irfan Mensur, Vojislav Brajović, Branko Cvejić...

Milan Lane Gutović preminuo je u sredu, 25. avgusta, u 76. godini na Vojnomedicinskoj akademiji posle teške bolesti. Rođen je 11. avgusta 1946. godine u beogradskom naselju Umka, a veći deo života proveo je u kraju, gde će sada i počivati.

Mnoge Lanetove kolege, kao i njegova publika, emotivnim rečima i objavama proteklih danas se na društvenim mrežama opraštaju od impresivnog umetnika i sjajnog čoveka koji je ostavio dubok i neizbrisiv umetnički trag na ovim prostorima i stvorio neke od antologijskih uloga koje niko drugi osim njega nije mogao tako maestralno da odigra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura