Aktuelno iz kulture

Objavljena dosad nepoznata pripovetka Tenesija Vilijamsa

Komentari

Autor: Guardian

20/09/2021

-

08:30

Objavljena dosad nepoznata pripovetka Tenesija Vilijamsa
AP/Dan Grossi - Copyright AP/Dan Grossi

veličina teksta

Aa Aa

Pripovetka Tenesija Vilijamsa "The Summer Woman" koja je pronađena u njegovim arhivama na Jejl univerzitetu, po prvi put je objavljena ove nedelje u Strend Magazinu. 

Priča prati uglednog profesora koji svakog leta posećuje Rim, kako bi nastavio vezu sa ženom koju je upoznao dok je radila kao prostitutka. Ali kako vreme prolazi, posle Drugog svetskog rata, u Italiji počinju da rastu neprijateljski sentimenti prema Amerikancima. 

 

 

Vilijamsov protagonista na ulicama viđa grafite: "Jenkiji, idite kući" i čuje da mu dovikuju "koko", što je pogrdan nadimak kojim su Italijani oslovljavali Amerikance, prema takozvanim kokobacilima, koje su koristili kao oružje u Korejskom ratu.

Endrju Gali, glavni urednik magazina Strend kaže da nema pojma zašto Vilijams nije objavio tako dobru pripovetku. "To je jedna od mnogih literarnih misterija koje me zbunjuju", kaže on.

Iako Vilijams kao dramaturg obično "dočarava prošlost američkog Juga, sa njegovim patrijarhalnim sistemom, trošnim vilama, cinizmom o južnjačkoj grandioznosti i mnogo praznih čaša burbona", Gali kaže da "The Summer Woman" predstavlja njegovu "hrabrost da iskorači iz svoje zone komfora".

"Uz nekoliko širokih poteza, Vilijams evocira lepotu zemlje i istinsku dobroćudnost njenih stanovnika, dok maestralno oslikava jasne paralelne između sezonske veze američkog protagoniste sa italijanskom prostitutkom i komplikovane odnose u Americi", kaže urednik.

Pisac, koji je najpoznatiji po svom dramskom tekstu "Tramvaj zvani želja" i "Mačka na usijanom limenom krovu", i sam je obožavao Italiju i svojevremeno je svoje ozdravljenje pripisivao boravku u toj zemlji. O Italiji je pisao i u drami "Tetovirana ruža", koja govori o udovici Serafini koja beži iz Sicilije, kao i u romanu "Rimsko proleće gospođe Ston". 

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu