Aktuelno iz kulture

"Molekuli lepše budućnosti", izložba slika Zorana Tešanovića u Kući legata

Komentari

Autor: Sonja Šulović

16/09/2021

-

16:48

"Molekuli lepše budućnosti", izložba slika Zorana Tešanovića u Kući legata
Kuća legata - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

"Molekuli lepše budućnosti" naziv je samostalne izložbe kojom se Zoran Tešanović predstavlja od ponedeljka, 20. septembra, (19 sati) posetiocima Kuće legata.

"Kada je umetnik dugo prisutan na likovnoj sceni, potpuno je normalno da proveri koliko je njegov opus relevantan u današnjem vremenu. Da li savremena osećajnost živi u njegovom delu. Ideje ne bi smele da se tokom vremena deformišu, nego da se spontano i neometano razvijaju. Za pravu, veliku retrospektivu još je rano, ali za jedno moguće, seriozno iščitavanje pređenog puta, kroz izbor radova svakako je dobar trenutak", kaže Tešanović uoči otvaranja izložbe, 20. septembra (19h) u Kući legata.

Promo

"Crvenkapa"

Kako umentik objašnjava, neke pređašnje slike je počeo da koristi kao ravnopravne segmente svojih novih radova.

"Držeći se za mene svetog pravila da i to novo mora ostati unutar figurativnog spektra, pokazao sam da moje poimanje medija slike ostaje potpuno isto i da rešavanje likovnih problema ima prioritet u odnosu na bilo koji kontekst. Zahvaljujući ogromnom samopouzdanju koje kao umetnik imam, verujem da mi je uspelo da ne ostanem apatičan niti ravnodušan spram novih tehnoloških postupaka kojima je moguće postići perfekciju u obradi različitih industrijskih materijala, ali i da sam prevashodno ostao veran tajni i magiji ljudske ruke", dodaje Tešanović.

Promo

 

Zoran Tešanović je studije slikarstva diplomirao u klasi profesora Radomira Reljića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a kasnije je na istom fakultetu završio i poslediplomske studije.

Imao je više samostalnih izložbi u najznačajnijim galerijama u zemlji, učesnik je i brojnih grupnih izložbi koje prezentuju savremenu likovnu scenu Srbije u zemlji i inostranstvu, a njegovi radovi se nalaze u važnim privatnim i muzejskim kolekcijama. Član je Ulusa i dobitnik nekoliko značajnih nagrada i priznanja iz oblasti likovnih umetnosti.

Promo

"Ljubav na vodi"

"Njegova umetnost je već duže od tri decenije pročišćeno zaveštanje s jedne strane, tradicije iskošenog osmatranja sveta, a sa druge i suptilne nadgradnje opštih okolnosti", smatra prof. dr Nikola Šuica.

Prema njegovim rečima, Tešanovićev umetnički čin, "istrajnosti slikarske izrade, postaje dokaz istraživanja sveta ispalog iz pravilnih redosleda".

"Bivajući u ogoljenoj stvarnosti današnjice unutar prevashodno ekranske i poništene obezvređene vizuelizacije, slikar je tvorac polivalentnih kolorisanja aktivnog opažanja svog umeća. Gde su realnost i snoviđenje pokatkad u preklapanju. U svojstvu kojim njegovo slikarstvo u raznim etapama definiše život i raznolika pravila, ali pronosi sećanje na vlastiti medijum, kroz gipku oštrinu individualne intuicije i poigravajućeg razobličenja", u tekstu povodom izložbe zapisao je prof. dr Nikola Šuica.

Promo

"Splet okolnosti"

Izložba slika Zorana Tešanovića biće pred posetiocima do 10. oktobra u Kući legata.

Preporuka za vas

Izložba "Grupni portret" povodom 60 godina postojanja Salona MSU
Životni put "najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana": Velika izložba posvećena diplomati Petra Velikog kome je Vivaldi posvetio operu
Pavle Beljanski kao di-džej: Šta je slušao naš čuveni diplomata i kolekcionar

Komentari (0)

Kultura