Aktuelno iz kulture

Uz njegov "Muzički tobogan" odrasle su generacije: Uvek idite onim putem koji vam je najdraži, govorio je Minja Subota

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/09/2021

-

09:49

Uz njegov "Muzički tobogan" odrasle su generacije: Uvek idite onim putem koji vam je najdraži, govorio je Minja Subota
Uz njegov "Muzički tobogan" odrasle su generacije: Uvek idite onim putem koji vam je najdraži, govorio je Minja Subota - Copyright E-Stock/Masanori Yoshida

veličina teksta

Aa Aa

"Uvek idite onim putem koji vam je najdraži. Ja sam uvek bio samostalac, a na Televiziji Beograd radio sam velike i najveće programe. Morali ste stalno da se potvrđujete i to moraš da radiš svaki dan. Uvek je dobro stalno raditi i stalno stvarati, a najvažnije je ulagati u sebe", reči su čuvenog Milana Minje Subote, koji je preminuo u 83. godini.

Bio je priznati kompozitor za decu, autor i voditelj oko 900 emisija, među kojima je i kultni "Muzički tobogan" uz koju su rasle generacije, ali i fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike.

Kao student elektrotehnike snimio prvu kompoziciju

Rođen je u Sarajevu 8. novembra 1938. godine, a najteže ratne godine proveo je u Zagrebu.

"Iako sam imao svega dve, tri godine kada smo odlazili iz Sarajeva, sećam se obala Miljacke kojima sam šetao sa svojom majkom. Ratne godine u Zagrebu smo nekako preživeli, jer je moj otac bio dobar inženjer. Izbegli smo Jasenovac, srećom izlazili iz opasnih situacija. Bili smo na ivici da stradamo. Mi smo išli u našu pravoslavnu crvku na Cvijetnom trgu, a interesantno je spomenuti da, kada sam tih ratnih godina pošao školu, učiteljica je razredu rekla: `Ko je pravoslavac, neka digne ruku, dobiće posebnu veronauku i sveštenika`. Za tih godinu dana naučio sam Svetosavsku knjigu. Školovanje sam nastavio u Beogradu", ispričao je u jednom intervjuu čuveni kompozitor i voditelj.

Već kao student elektrotehnike, uz ansambl brata Saše Subote, Minja je snimio prve kompozicije za Muzičku produkciju Radio Beograda.

Zahvaljujući muzičkom obrazovanju koje je stekao u Muzičkoj školi "Stanković", sam je pisao aranžmane za kompozicije koje je snimao a uskoro je napisao i svoju prvu kompoziciju "Čuvar parka". Uz ansambl Saše Subote, Lola Novaković, tada prva dama naše zabavne muzike i Minja Subota, za Televiziju Beograd snimiće četiri muzičke emisije pod nazivom "Lola i Minja kraj toplog kamina".

Podatak je i taj da je na svečanom otvaranju kolor kanala u studiju 3, Minjinu kompoziciju "Od danas u koloru" na stihove Ljubivoja Ršumovića izveli su Lidija Kodrič i Minja Subota.

Tokom karijere potpisaće se kao autor niza kompozicija zabavne muzike i šansona, koje će osvajati nagrade na mnogim festivalima, a kao vokalni solista snimiće i brojne ploče u Jugoslaviji i Rusiji.

U kompozitorskom opusu za decu, komponovao je na stihove naših najistaknutijih pesnika pesme, koje se danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih.

Kao televizijski autor i voditelj realizovao je mnoge serije koje su ostale zapamćene: "Subotom sa vama", "Od glave do pete", "Igre bez granica", "Željoteka", "Sve igračke sveta", "Nedeljno popodne", "Dete je čovek važan", "Zmajeve dečje igre"...

"Muzički tobogan" proslavio punoletstvo

Autor je i voditelj serije "Muzički tobogan" koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu.

Zahvaljujući toj seriji naši najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pesnika za decu preko sto pedeset kompozicija, od kojih su mnoge postale dečji evergrini. Za tu seriju, dobio je i godišnju nagradu Televizije Novi Sad.

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pesama za decu "Beogradsko proleće" i jedan je od osnivača ovog festivala, koji je podstakao osnivanje brojnih festivala pesama za decu širom ondašnje Jugoslavije.

Jedan je i od pokretača i scenarista najvećeg putujućeg festivala u ondašnjoj Jugoslaviji a verovatno i do današnjih dana, "Pesme leta".

Pored niza  zabavno revijalnih programa koje je kao autor i voditelj realizovao Minja Subota, proširio je  svoje televizijsko stvaralaštvo i na dokumentarne programe.

Na programu RTS 2004. godine emitovano je jedanaest epizoda dokumentarne serije "Kako smo zabavljali Tita", koju je kao autor realizovao u saradnji sa Filmskim novostima. Materijale iz te serije Minja Subota je objavio u knjizi "Kako smo zabavljali Tita".

Zaljubljenik u fotografiju, Minja Subota je na svim putovanjima po svetu nasio je svoj fotoaparat, a za temu je izabrao svet dece i detinjstva.

Putovanja su ništa bez uspomena

"Putovanja ništa ne znače bez uspomena, bez priče koja je ostala u vama, bez utisaka koji se neizbrisivo urezuju u vaše pamćenje, bez želje da što više toga zapamtite, a vrlo često i da zabeležite. Meni se uvek činilo da ako to što sam proputovao i video ne zabeležim svojim fotoaparatom, da sam propustio malo bogatstvo koje mi pripada a koje ću možda jednog dana, prikazujući ga drugima, i njima otkriti nešto što oni možda nisu imali prilike da vide ili zapaze", kazao je Minja Subota prilikom otvaranja jedne od svojih izložbi.

Izlagao je u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, Galeriji Matice srpske, u Kopru, Belorusiji... A fotografsko obrazovanje usavršio je u Francuskoj i stekao diplomu francuskog majstora fotografije.

Na zanimljiv način vratila ga je u fokus paženje javnosti rediteljka Mina Đukić u svom prvencu "Neposlušni" gde je dobio ulogu naratora i gde je obilato i upečatljivo korišćena njegova muzika.

Minja Subota je bio član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUF-a Srbije. Više decenija bio je u braku sa Brankom, novinarkom, dugogodišnjom urednicom časopisa Bazar, sa kojom je dobio sina Miloša.

Komentari (0)

Kultura