Poznati

Zbogom, Milorade: Čekaju te gore novi obožavaoci, a stari te nikada neće zaboraviti

Komentari

Autor: Euronews

21/05/2021

-

12:38

Zbogom, Milorade: Čekaju te gore novi obožavaoci, a stari te nikada neće zaboraviti
Zbogom, Milorade: Čekaju te gore novi obožavaoci, a stari te nikada neće zaboraviti - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija povodom smrti jedne od najvećih zvezda sa ovih prostora zabavne muzike Đorđa Marjanovića održana je u Skupštini grada Beograda, a u organizaciji PGP RTS kuća u kojoj je Marjanović objavio prvu i mnoge druge ploče i singlove tokom bogate karijere. 

U prisustvu porodice, od legendarnog umetnika oprostili su se mnogi prijatelji, saradnici i poštovaoci, među kojima su bili i Bojan Suđić, Rade Radivojević, Ivan Ilić, Milan Đurđević, Vladimir Gajić... Ipak, zbog epidemioloških razloga, komemoraciji nisu mogli da prisustvuju brojni đokisti, koji su to želeli. 

Tanjug

Nakon kultne pesme "Zvizduk u 8", usledio je minut ćutanja, a dok su se na video bimu smenjivale fotografije iz bogate Marjanovićeve karijere, dirljivim rečima obratili su se oni koji su najbolje poznavali Đorđa. 

Muzički anđeo 

"Znao je šta mu nedostaje i radio je na sebi. S prvog  nastupa u Nišu, vratio se kao zvezda, a isto je bio i u Rusiji. Za decenije života i karijere izrastao je u giganta muzike. Ono što je on uradio tada u našoj muzici, ja bih nazvao cunamijem! On nije pevao tekst, već tumačio. Od estrade je napravio muzičko pozorište. Otišao je istinski muzički anđeo koji će, i tamo gore možda reći: `Ljudi, nikad nije kasno da se grli strasno`. Bio je zaljubljenik u muziku koji je sebe dao do poslednjeg atoma", istakao je pijanista i profesor Nikola Rackov, koji je bio Marjanovićev prvi komšija. 

E-Stock/Dušan Milenković

Porodica Đorđa Marjanovića

Ambasada Rusije i Ruski dom su podsetili da Marjanovića Rusija i danas voli i pamti, jer je do kraja bio prijatelj te zemlje. Olga Marković, prevodilac i član ruskog kluba đokista, zahvalila je Đorđu što ih je sve spojio, od Srbije preko Rusije i Ukrajine do Gruzije. 

Za pevačicu Nadu Pavlović, bio je istorija i čovek za sva vremena, muzičar Jovan Maljoković je govorio o njemu kao avangardnoj ličnosti, a legendarni Minja Subota istakao da je sa Marjanovićem proveo decenije na bini, putovanjima i u druženju. 

"Njegov prvi solistički koncert u Domu sindikata bio je prelomni događaj u našoj popularnoj muzici, kao i njegova prva long-plej ploča. Đorđe s kojim sam proveo decenije i na sceni i na putovanjima se uvek predavao pesmi i publici. Bio je pošten umetnik i našli su heroja u njemu. Te emocije koje je on njima prenosio su bile emocije koje su želeli. Njegove pesme postale su deo njih i od Đorđa se nisu odvajali. To je bio naš Đorđe... Velikan kakvog će teško bilo ko dostići", dodao je Subota. 

Tata, srećan ti put 

Marjanovićev sin Marko se oprostio od oca eotivnim rečima: 

"Tata, srećan ti put, čekaju te gore novi obožavaoci, a stari te nikada neće zaboraviti", rekao je on. 

Pesmom "Hvala vam prijatelji moji", kojom je pevač završavao sve koncerte, okončan je i komemorativni skup, uz stihove: "Ne bih izdržao bez Vvas, hvala za trenutke sreće, hvala što ste me prijateljem zvali..." 

Đorđe Marjanović je umro u 90. godini u Beogradu, a danas je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. 

Ispred kapele na Novom groblju okupili su se brojni prijatelji i poštovaoci lika i dela muzičke legende, koja će počivati u Aleji zaslužnih građana pored Džeja Ramadanovskog.

Komentari (0)

Magazin