Aktuelno iz kulture

Komemoracija Minji Suboti u Skupštini grada: Od dečjeg heroja oprostile se kolege i prijatelji

Komentari

Autor: 24sedam, Mona Cukić

20/09/2021

-

14:04

Komemoracija Minji Suboti u Skupštini grada: Od dečjeg heroja oprostile se kolege i prijatelji
Minja Subota - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Voditelj, pevač i kompozitor Milan Minja Subota, koji je preminuo u petak u 83. godini, biće sahranjen danas u 14 sati u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Pre ispraćaja održana je komemoracija u Skupštini grada, a već je ranije objavljeno da će Minja za tri godine dobiti ulicu u Beogradu. On je do smrti bio na čelu upravnog odbora Dečjeg kulturnog centra, koja i organizuje komemorativni skup, na kome govore Ljubivoje Ršumović, Slobodan Stanišić i Jovan Adamov.

Komemoraciji je prisustvovao i njegov sin Miloš, piše 24sedam.

Minja Subota će ostati upamćen kao neko ko je svojim entuzijazmom, duhovitošću, talentom i kreativnošću ostavio dubok i neizbrisiv trag, posebno radeći za decu.

"Sazrevali smo uz njegovu muziku, i učili da postanemo dobri ljudi i da nikad ne zaboravimo da čuvamo što je najvažnije – dete u sebi", rekao je u svom govoru zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Minja Subota je bio srpski kompozitor, zabavljač, muzičar, fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike, a dugo je radio kao voditelj i autor kultne dečije TV serije “Muzički tobogan” po kojoj će ga pamtiti mnoge generacije.

Pesnik Slobodan Stanišić je istakao da će Subota trajno nedostajati.

"Njegovim odlaskom su najviše izgubili deca i mladi, jer im je iskreno pružao podršku. Minja im se predavao svom snagom svog talenata. Bio je dobar drug. U torbi je uvek nosio note", kazao je između ostalog Stanišić.

Minja nije samo bio pevač i voditelj, već je voleo i fotografiju. Na komemoraciji pored njegove slike izložena su foto-aparati iz njegove kolekcije, kao i lični predmeti: naočare i mali radio.

Dirigent Jovan Adamov rekao je da je prvi put zbog Minje napisao svoj govor.

"Za nekoliko minuta se ne može puno reći. Za mene je ovo najemotivniji trenutak u životu. Minja je bio poseban, gospodin na estradi, harizmatičan, posvećen stvaralaštvu, a posebno je bio ponosan na sina Miloša. Decu je smatrao malim ljudima. 'Muzički tobogan' je bio njegovo najveće delo. Bio je više od emisije. Voleo je timski rad i da čuje svačije mišljenje", poručio je Adamov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura