Aktuelno iz kulture

Top 5: Najomraženiji negativci u književnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2021

-

18:32

Top 5: Najomraženiji negativci u književnosti
Filmovi - Copyright Printskrin/Youtube/Loveie Doveie Yates, ScreamFactoryTV, wfandango, Udaya Weeraratne

veličina teksta

Aa Aa

Priča o Viktoru Frankenštajnu, naučniku koji je želeo da otkrije tajnu života a stvorio strašno čudovište, postalo je otelotvorenje užasa i kazne koja sledi kad se prekorače moralne granice ljudskog napretka.

"Frankenštajna ili Modernog Prometeja" je još od objavljivanja 1818. fascinirao čitaoce, a ova verovatno najpoznatija horor priča ikad napsana prerasla je u književni mit, koji i danas živi kroz mnogobrojne pozorišne i filmske adaptacije. 

Ne bi bilo jednostavno nabrojati sve omražene likove u istoriji književnosti, i u nastavku je samo jedna od mogućih Top 5 lista sa najstrašnijim negativcima.

Eni - "Mizeri"

Gospodar ledene atmosfere strave, Stiven King stvorio je jedan od najstrašnijih romana i predstavio "mračni svet druge strane slave i opsesivnih obožavalaca". 

Pol Šeldon, pisac koji je slavu stekao istorijskim romansama sa glavnom junakinjom Mizeri, doživljava saobraćajnu nezgodu, i ima tu "sreću" da ga sa mesta udesa spase medicinska sestra - Eni. Ispostavljase da je Eni njegova najveća obožavateljka, i ona ga odvodi u svoju izolovanu kuću kako bi mu pružila negu. Međutim, nimalo je neće obradovati vest da Pol u poslednjem romanu ubija Mizeri. Zato Eni primorava Pola da napiše novu verziju romana, samo za nju, i ima mnogo načina da ga privoli na pisanje. Jedan od njih je igla. Drugi je sekira...

Filmska adaptacija romana donela je Oskara Keti Bejts za glavnu žensku ulogu, upravo za ulogu poremećene psihotične Eni.

Patrik Bejtmen - "Američki psiho"

Roman Breta Istona Elisa "Američki psiho" šokirao je svet 1991. Već od prve stranice jasno je da je Patrik Bejtmem veoma poremećen čovek, izgubljen u sopstvenim fantazijama o uspehu i društvenom statusu. On je japi serijski ubica, koji preko dana sklapa dogovore a noću čini jezive zločine, istovremeno hladan, povučen, ležeran, rasista i homofob. Kako vreme odmiče, Patrik sve teže i teže kontroliše svoje bolesne nagone i na kraju potpuno gubi kontrolu. 

Profesor Morijarti - "Šerlok Holms"

Artur Konan Dojl nije bio pisac koji je stvorio prvog detektiva u literarnoj fikciji (Edgar Alan Po je svog Ogista Dupena prvi put predstavio 1841. godine pričom "Ubistva u ulici Morg"), ali je sigurno stvorio najpoznatijeg detektiva svih vremena (Šerlok se čita još od 1887, napisao je Dojl ukupno 60 priča o njemu, dok se Holms gleda od 1939. godine). Ali nasuprot genijanom detektivu za kog nijedna zagonetka nije previše teška, morao je stajati podjednako briljantni, ali zlobni um. Morijati je jeziv, spreman na sve i tip koji nikada sam ne prlja ruke, već to u njegovo ime čine drugi. Holms ga naziva "Napoleonom kriminalnog sveta".

Kako se ponalazi podatak, iako je Morijati stekao slavu u brojnim adaptacijama, on se pojavljuje samo u dve Dojlove priče, a autor ga je "stvorio" imajući na umu Adama Vorta, čuvenog nemačkog kriminalca.

Napoleon - "Životinjska farma"

Ono što je Džordž Orvel napisao kao bezazlenu dečju priču, basnu, u stvarnosti je bila mračna satira i žestoka optužba na račun Staljinove diktature u Sovjetskom Savezu.

Majstor društvene kritike, u "Životinjskoj farmi" je "stvorio" neke od najplodnijih likova u književnosti, koji deluju i gore kad se povežu sa svojim ekvivalentima iz stvarnog života. Među likovima u "Životnjskoj farmi" svakako prednjači Napolen (zasnovan na Staljinu), svirepi vepar čiji su počeci bili prilično skromni - počeo je kao tek obična seoska svinja da bi se izdajom uspeo dočepati samog vrha hijerarhije na farmi.

Orvel je knjigu napisao krajem 1943. i tokom 1944. godine. Ali u Velikoj Britaniji najpre nije mogao da nađe izdavača, tako da se tek 1945. "Životinjska farma" našla pred čitaocima i danas važni kao "najbolji prikaz" svakog totalitarnog sistema.

Sauron - "Gospodar prstenova"

Jednog od naupečatljivih negativaca izmaštao je legendarni Dž. R. R. Tolkin. Sauron je lik koji je zapravo napravio glavni od prstenova kako bi vladao Srednjom zemljom. Njegova zloba je odmah prepoznata i uništen u fizičkom obliku, ali je on polako jačao i skupljao armiju zla da ponovo osvoji prsten i zavlada svima. Ono što se navodi da je možda i najstrašnije kod Saurona je to što se u knjizi "Gospodar prstenova"  nigde ne pojavljuje direktno, već čitaoci dobijaju samo deliće informacija o njemu iz priča drugih likova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura