Aktuelno iz kulture

"Srećna nova, Jivu" otvara 17. izdanje festivala "Sedam veličanstvenih"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2021

-

17:05

"Srećna nova, Jivu" otvara 17. izdanje festivala "Sedam veličanstvenih"
Festival Sedam veličanstvenih - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Dokumentarni film "Srećna nova, Jivu" reditelja Mladena Kovačevića imaće srpsku premijeru na otvaranju 17. Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih", 2. oktobra u 20 časova u Velikoj sali Kombank dvorane u Beogradu.

Ovo je intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, koji nas vodi u Jivu, grad sa 600 fabrika božićnih i novogodišnjih ukrasa, u kojima se Božić i Nova godina proizvode za ceo svet.

Promo

Iz filma "Srećna nova, Jivu"

"Svakako je velika čast otvoriti festival Sedam veličanstvenih iako su vanredne okolnosti, ovo je tek drugi domaći film od nastanka festivala koji se našao u selekciji. Ali važnije od svega je da će domaća publika moći da vidi film, u manjem broju na premijeri, ali će uslediti i bioskopska distribucija", kaže Kovačević.

Prema njegovim rečima, iako premisa filma zvuči senzacionalno, u pitanju je intiman film u kome su se trudili da izbegnu i kuriozitete i stereotipe i spektakl.

"Okruženje novogodišnjih fabrika prvenstveno omogućuje direktniju emotivnu vezu gledaoca sa vrlo ličnim pričama, kroz koje upoznajemo jednu običnu savremenu Kinu", dodaje reditelj.

Film "Srećna Nova, Jivu" svetsku premijeru je imao u 2020. godine, na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, u Brigth Future programu. Iste godine, nagrađen je "Srcem Sarajeva" za najbolji dokumentarni film.

Film je realizovan u okviru HOROPTER filmske produkcije iz Beograda, u produkciji Ive Plemić Divjak. Ključne članove autorskog tima čine jedna od trenutno najcenjenijih montažerki u regionu, Jelena Maksimović i mladi, perspektivni direktor fotografije, Marko Milovanović. Kompozitor je Olof Dreijer iz poznatog švedskog elektronskog dua The Knife.

Promo

Iz filma "Srećna nova, Jivu"

Ovaj produkcijski ambiciozan projekat, sniman u Kini, rađen je u ko-delegaciji producenata iz Srbije i Švedske, u koprodukciji sa Francuskom, Nemačkom, Belgijom i Katarom, a televizijski koproducenti projekta su nemački kanal ARTE (NDR) i belgijski RTBF.

Najbolji dokumentarci od 2. do 6. oktobra u Kombank dvorani

Festival "Sedam veličanstvenih" do 6. oktobra u Kombank dvorani ponudiće još šest vrhunskih ostvarenja sa ("Škola nade", "Kuća filmskog autora", "Čovek koji slika kapi vode", "Više od 100", "Sveti otac", "Predsednik").

Ova ostvarenja donose pred publku izuzetne događaje i osobe, autorske poduhvate i ideje, svet ispunjen sudarima i viđen uvek novim, neočekivanim pogledima, najavljuju organizatori festivala, direktori i reditelji Zoran i Svetlana Popović, i selektor Tue Stin Miler.

"Očekivanja da će nam 2021. doneti toliko iščekivano opuštanje i slobodu od virusa nije se ostvarilo, ali izuzetni filmovi dolaze i traže svoj put do bioskopa i svoje obazrive publike. Širom Evrope najavljene su bioskopske premijere i svi željno očekuju trenutak kada će ponovo uživanje u filmovima da otvori direktni put iz realnosti u slobodna magična filmska putovanja kreirana autorskim talentima i imaginacijom", poručili su organizatori festivala "Sedam veličanstvenih".

Komentari (0)

Kultura