Aktuelno iz kulture

Keri Fukunaga, reditelj filma "Nije vreme za umiranje": Džejms Bond Šona Konerija u osnovi je bio silovatelj

Komentari

Autor: Hollywood Reporter

24/09/2021

-

22:40

Keri Fukunaga, reditelj filma "Nije vreme za umiranje": Džejms Bond Šona Konerija u osnovi je bio silovatelj
Keri Fukunaga, reditelj filma "Nije vreme za umiranje": Džejms Bond Šona Konerija u osnovi je bio silovatelj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki reditelj Keri Fukunaga (Cary Fukunaga) u velikom intervjuu, koji je dao za Hollywood reportert povodom predstojeće premijere filma "Nije vreme za umiranje" (No Time To Die), izjavio je kako je Džejms Bond u verziji Šona Konera bio "u osnovi silovatelj".

"Da li je to bilo u `Operaciji Grom` (Thunderball) ili `Goldfinger` u kom lik kog igra Šon Koneri praktično siluje ženu? Ona izgovara: `Ne, ne, ne`, dok on govori: `Da, da, da`. To danas jednostavno ne bi prošlo", kazao je reditelj ostvarenja "Nije vreme za umiranje".

Reditelj je obrazložio svoj stav opisom scene u kojoj Bond upoznaje medicinsku sestru Patriciju (igra je Moli Piters) i koju po svaku cenu želi da je poljubi, iako ga ona odguruje od sebe. Međutim, poljubac se između njih dvoje ipak dogodio, a ona ga kasnije moli da ne govori ništa šefu, jer bi mogla da izgubi posao.

"Pretpostavljam da bi moje ćutanje moglo da ima cenu", odgovara joj Bond, odvlačeći je u sobu, iako nije želela da ima nikakve odnose sa njim, dodao je Fukunaga.

Osvrt na ranija ostvaranja o čuvenom agentu 007, Fukunaga je i izneo u kontektu ocena da se za gotovo šezdeset godina, koliko postoji ta filmska franšiza, prošlo kroz brojne transformacije.

I prema njegovim ocenama, ma koliko značajna bila sva prethodna ostvarenja, tek za vreme "Krejgovog mandata" je Bond počeo da doživljava značajnije promene.

"Ne možete preko noći promeniti Bonda u drugu osobu. Ali definitivno možete promeniti svet oko njega i način na koji on mora da funkcioniše u tom svetu. To je priča o belom čoveku kao špijunu na ovom svetu, ali morate biti spremni da obavite bolje posao kako biste od ženskih likova učinili više nego da one budu obična izmišljotina", istakao je reditelj.

Fukunaga kaže da su njemu omiljeni filmovi iz franšize "Kazino rojal" i "U službi njenog veličnastva", ali da bez sumnje mnogo više voli verzije Bonda u tumačenju Danijela Krejga nego svih njegovih prethodnika.

Već se uveliko nagađa da bi osmi Bond mogla biti žena, posebno što se filmom "Nije vreme za umiranje" Krejg oprašta od lika. Ne treba zanemariti ni činjenicu da se u ovom poslednjem ostvarenju o agentu 007 kreativnom timu priključila talentovana britanska rediteljka i scenaristkinja Fibi Voler Bridž, koja obećava da je konačno došao kraj seksističkom prikazivanju agenta 007. I sam reditelj ističe da će u novom filmu publika videti ženske likove koji su ravnopravni sa poznatim agentom.

 

Fukunaga je za Hollywood reporter kazao i da se trudi da ne oseća pritisak zbog "očekivane zarade na bioskopskim blagajnama", a priznaje da je trenutno veoma zabrinut zbog situacije za pandemijom.

Film "Nije vreme za umiranje" premijerno se očekuje 28. septembra u Londonu, a u bioskopima Evrope trebalo bi da se pojavi 30. septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura