Aktuelno iz kulture

Čuveni Injaritu završio snimanje “nostalgične komedije”: U novom filmu rekonstruisao Meksiko svoje mladosti

Komentari

Autor: IndieWire, Filmstage

25/09/2021

-

09:08

Čuveni Injaritu završio snimanje “nostalgične komedije”: U novom filmu rekonstruisao Meksiko svoje mladosti
Čuveni Injaritu završio snimanje “nostalgične komedije”: U novom filmu rekonstruisao Meksiko svoje mladosti - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Meksički reditelj i dvostruki oskarovac Alehandro Gonsales Injaritu završio je snimanje novog igranog filma, prvog nakon "Povratnika" iz 2015.

Novi film, nazvan "Bardo (ili lažna hronika o mrvicama istine)", iz Injarituovog tima opisuju kao "nostalgičnu komediju u okviru jednog epskog putovanja". 

Povratak u domovinu

Danijel Himenes Kačo, koga domaća publika zna iz Almodovarovog "Lošeg vaspitanja", "Zame" Lukresije Martel i "Memorije" Apičatponga Verasetakula, u "Bardu" igra uglednog meksičkog novinara i reditelja dokumentaraca, "koji se vraća u domovinu i suočava sa sopstvenim identitetom, porodičnim odnosima, varljivim uspomenama kao i sa prošlošću i sadašnjošću svoje zemlje", glasi zvaničan zaplet filma. 

Injaritu se vratio da snima u domovinu prvi put posle debija "Pasja ljubav" iz 2000. U međuvremenu je stekao svetsku slavu ostvarenjima "21 gram", "Vavilon", "Prelepo", "Čovek-ptica" i "Povratnik".

Poslednja dva filma donela su mu Oskare za režiju dve godine zaredom, što je u istoriji pošlo za rukom samo još Džonu Fordu i Džozefu Mankijeviču.

Scenario za "Bardo" napisao je sa svojim čestim saradnikom, Nikolasom Đakobonom, sa kojim je radio na filmovima "Prelepo" i "Čovek-ptica" kao scenaristom i na "Povratniku" kao producentom. 

Direktor fotografije je Darijus Kondži (Sedam), kostimograf Ana Terasas (Roma), a scenograf Euhenio Kabaljero (Panov lavirint), navodi Indiewire

Iako se detalji o filmu strogo čuvaju od javnosti, "L. A. tajms" je u martu objavio izveštaj sa snimanja. "Komandujući ogromnim timom Injaritu je završio prvu nedelju snimanja u istorijskom centru Meksiko Sitija. Stotinu statista je ležalo po ulici Isabel la Katolika, dok je među njima prolazio Danijel Himenes Kačo sa izrazom zbunjenosti na licu", zabaleženo je u pomenutom tekstu. 

 

 

 

Portal Filmstage je u isto vreme objavio i podatak da je oko dvorca Čapultepek u istorijskom centru meksičkog glavnog grada primećena grupa glumaca obučena u odeću iz devedesetih godina prošlog veka, sa figurama političara Karlosa Salinasa de Gortarija i Hosea Lopesa Portilja isečenim od kartona, dok je jedan glumac bio u kostimu dečjeg junaka, ptice Pahara Pegi, a mogle su se videti i kulise iz meksičke humorističke komedije "El chavo del ocho".

Na osnovu tih nagoveštaja, zaključio je Filmstage, Injaritu je rekonstruisao Meksiko svoje mladosti i izgleda da je odlučio da se, poput slavnog zemljaka Alfonsa Kuarona (osvojio Oskara za "Romu"), vrati korenima i ličnoj istoriji.

Film ćemo premijerno videti najverovatnije 2022. na nekom od velikih festivala.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura