Aktuelno iz kulture

"Milion glasova", "Prašina" i "Pucanje": Trupa "BodyTraffic" pred publikom Beogradskog festivala igre

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2021

-

10:00

"Milion glasova", "Prašina" i "Pucanje": Trupa "BodyTraffic" pred publikom Beogradskog festivala igre
"Milion glasova", "Prašina" i "Pucanje": Trupa "BodyTraffic" pred publikom Beogradskog festivala igre - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Spektakl trilogija "Milion glasova", "Prašina" i "Pucanje" američke trupe "BodyTraffic" iz Los Anđelesa gostovala je na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, u okviru 18. Beogradskog festivala igre (BFI).

Srbija im je jedina stanica na gostovanju van Amerike, a uspešna kompanija je svoj triptih predstavila prethodne večeri u Novom Sadu na pozornici Srpskog narodnog pozorišta.

Trupa je trebalo da nastupa na 17. izdanju BFI, da bi se kasnije usled pandemije odlagala do sada četiri puta.

U svom omnibusu predstava je prikazala tri različite priče tri vrhunska koreografa, koje zapravo čine jedinstvenu celinu.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Igrački komad koji je otvorio veče je "Milion glasova" (2018), čiju koreografiju potpisuje Metju Ninen Li, đak i student baletskih škola i scenskih umetnosti Bostona, Njujorka i Pensilvanije.

Muziku za ovaj deo programa potpisuje slavna Pegi Li (1920-2002), tako da je publika mogla da se na neko vreme preseli u eru čarlstona i regtajma.

Pegi Li, rođena kao Norma Deloris Egstorm, bila je američka pevačica, tekstopisac i glumica, jedna od najpopularnijih pevačica američke džez scene tokom '40-ih, '50-ih i '60-ih godina 20. veka.

Naredni naslov "Prašina" je promenio ton predstave i prestavio mračnu viziju bliske budućnosti.  Reč je o projektu za šestoro igrača, u režiji čuvenog izraelskog koreografa Hofeša Šehtera.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Taj slavni umetnik poznat je po tome da retko ili gotovo nikada ne režira predstave van svog doma u Londonu, ali je napravio izuzetak za trupu "Body Traffic".

Za kraj je ostavljena vesela koreodrama "Pucanje" Mikaele Tejlor, čija je premijera bila 2019. godine na Beverli Hilsu.

Koliko je prvi komad bio posvećen muzici Pegi Li, toliko je završni čin u fragmentima evocirao uspomene na kralja fank žanra - Džejmsa Brauna i njegove hitove, posebno "It's a Man's World".

"BodyTraffic" je američka trupa savremene igre vrhunske svetske klase, koja je osnovana 2007. godine u Los Anđelesu od strane dve umetničke direktorke - Lilian Rosi Barbeito i Tine Finkelman Berket, koja je i igračica.

Aktuelni izvođači su - Džamal Vajt, Lindzi Mastajas, Džozef Dejvis, Hejli Heketorn, Natali Libert, Džesika Liu, Gazman Rosado i drugi, a u trupi osim Amerikanaca, ima umetnika sa Kube i Portugala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura