Aktuelno iz kulture

Katolici protestuju zbog filma "Benedeta" na festivalu u Njujorku

Komentari

Autor: NME

27/09/2021

-

20:32

Katolici protestuju zbog filma "Benedeta" na festivalu u Njujorku
Bernedeta - Copyright Printscreen YouTube/Pathe

veličina teksta

Aa Aa

Premijera filma "Benedeta" Pola Verhovena na Filmskom festivalu u Njujorku dočekana je protestima Američkog društva za odbranu tradicije, porodice i vlasničkog prava.

Biografska drama o kaluđerici iz 17. veka koja se zaljubljuje u drugu ženu iz svog manastira prvi put je prikazana na Kanskom festivalu, gde je dobila petominutne ovacije, ali je u Americi dočekana sa transparentima na kojima je film nazvan "blasfemičnim".

"Žestoko se protivimo blasfemičnom lezbijskom filmu 'Benedeta' koji vređa svetost katoličkih kaluđerica", pisalo je na jednom od transparenata, dok je na drugom postavljeno pitanje: "Čemu beskrajne uvrede Isusu?"

Međutim, organizatori festivala nisu se trudili da razuvere demonstrante i čak su podelili njihovu fotografiju na društvenim mrežama, zajedno sa obaveštenjem o vremenu projekcije filma, piše NME.

 

Reditelj Verhoven, koji nije prisustvovao američkoj premijeri, ranije je na Kanskom festivalu stao u odbranu svog filma.

On je više puta istakao da je "Benedeta" zasnovana na istinitom događaju i čak pročitao nekoliko redova iz dokumenta sa suđenja kaluđerici. 

"Ne mogu da shvatim kako možete da budete zaprepašćeni nečim što se desilo 1625. godine. Ne možete promeniti istoriju, ne možete promeniti stvari koje su se desile, a ja sam ga zasnovao na stvarima koje su se desile. Tako da ja mislim da je reč 'sablazan' u ovom slučaju glupa", rekao je tada reditelj.

Odgovarajući na pitanja o golotinji u filmovima, Verhoven je rekao: "Ne zaboravite, generalno ljudi, kada imaju seks, skidaju odeću. Tako da sam šokiran činjenicom da ljudi ne žele da se suoče s realnošću. Otkud taj puritanizam - to je po mom mišljenju pogrešno".

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura