Aktuelno iz kulture

Jovan Zivlak i Aleksandar Jugović dobitnici nagrade "Kočićeva knjiga"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/10/2021

-

11:31

Jovan Zivlak i Aleksandar Jugović dobitnici nagrade "Kočićeva knjiga"
Aleksandar Jugović - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada "Kočićeva knjiga" koja se dodeljuje za celokupno književno stvaralaštvo, za 2020. godinu pripala je književniku Jovanu Zivlaku, dok je za ovu godinu to priznanje pripalo Aleksandru Jugoviću.

Nagrada "Kočićeva knjiga", koju dodeljuje Zadužbina Petar Kočić, laureatima će biti dodeljena u vreme kada se za to stvore odgovarajući epidemiološki uslovi.

Odluku o tome doneo je žiri u sastavu: Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

"Jovan Zivlak je poznat pesnik, esejista, priređivač, urednik, prevodilac, kulturni poslenik najšireg formata, dobitnik velikog broja domaćih i međunarodnih književnih nagrada, izazov za prevodioce, ali i ljubitelje poezije u drugim jezičkim sredinama koje shvataju da se prožimanjem vrednosti ništa ne gubi od svog nacionalnog identiteta, a mnogo dobija na opšteljudskom planu", naveo je Vukolić u obrazloženju o dobitniku nagrade "Kočićeva knjiga" za 2020.

Prema njegovim rečima, iz Zivlakovih mnogobrojnih knjiga "kao da slušamo huk vetra preko nepreglednih zavičajnih njiva pod čijim brazdama kao da još tutnje talasi davno iščezlog mora".

"Zivlak, koji je daleko odmakao na nepredvidljivim putevima moderniteta, vezu sa tradicijom održava preko jezika u kojem su najdublji koreni bića i najiskonskiji slojevi pamćenja. Zbog toga moderna poezija ne može da se odrekne dodira s tradicijom, ali ne može ni da se s njome poistoveti", navodi Vukolić.

O dobitniku književne nagrade "Kočićeva knjiga" za 2021. godinu, književnik Mladen Vesković kaže:

"Celinom svog dosadašnjeg književnoumetničkog dela Aleksandar Jugović se profilisao kao jedan od najautentučnijih glasova savremene srpske književnost i autor koji dosledno u svojim poetskim, proznim i dramskim književnim delima fikcionalizuje život čoveka na Balkanu u svim njegovim komičnim i tragičnim vidovima".

Kako se navodi u obrazloženju, Aleksandar Jugović je jedan od onih pisaca čija ostvarenja nikada ne ponavljaju jednu jednom dosegnuti koncept pevanja i mišljenja, sanjanja i stvaranja.

"I kad se obraća intelektualnoj eliti, i kad piše i za običnog čoveka, jednako je interesantan, gotovo uvek nov i na svoj način originalan", ističe Vesković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura