Aktuelno iz kulture

Bura zbog piratske verzije filma "Toma" - jedna osoba je privedena, ali se slučaj možda neće završiti samo na tome

Komentari

Autor: Miloš Milić

12/10/2021

-

14:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Za film "Toma", koji je do sada pogledalo više od 500.000 gledalaca, i dalje se traži karta više u bioskopu, ali se u međuvremenu na internetu pojavila i piratizovana verzija. Čitav slučaj eskaliralo je nakon što su se producenti filma obratili Odeljenju za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova. Jedna osoba je privedena i priznala je krivicu, ali posledice slučaja mogli bi da osete i svi koji su piratizovani link koristili.

Film o Tomi Zdravkoviću do sada je u bioskopu pogledalo više od 500.000 ljudi, ali nisu svi bili dovoljno strpljivi da uzmu kartu ili eventualno prikazivanje na nekoj od televizija, pa su posegli za piraterijom.

Zbog toga su reagovali i producenti filma, produkcijske kuće MinaKord i Kobra film, koje su vlasnici autorskih prava filma "Toma", i koji su prijavili Odeljenju za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova neovlašćeno deljenje linka na kojem se nalazi taj film na društvenim mrežama.

Dragan Bjelogrlić i Željko Joksimović upozorili su sve one koji nelegalno distribuiraju ovaj materijal da će protiv njih biti pokrenuta krivična prijava Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. 

Tužilaštvo se u međuvremenu oglasilo i kažu da je jedan od osumnjičenih koji je delio nelegalno link priveden i da je priznao krivicu.

Kakva je kazna predviđena zakonom

Prema Članu 198.  Krivičnog zakona, "svako ko pod svojim imenom ili imenom drugog, u celini ili delimično objavi, stavi u promet primerke tuđeg autorskog dela ili interpretacije ili na drugi način javno saopšti tuđe autorsko delo ili interpretaciju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine".

Nije poznato da li će u ovom slučaju priznanje krivice biti uzeto kao olakšavajuća okolnost. 

Da bi našli one koji nelegalno distribuiraju preko interneta film "Toma", producenti su se obratili Srpskoj antipiratskoj agenciji S.A.P. A. koja, između ostalog, uklanja ilegalni sadržaj i poseduje bazu internet stranica povezanih sa piraterijom i imaju dvadesetočasovnu pretragu i praćenje materijala, koji je skinut sa interneta, i potom postavljen, pre svega, na društvene mreže.

Pojedini linkovi i dalje se nalaze na društvenim mrežama, a u jednom od komentara piše da će osoba koja klikne na link uštedeti 800 dinara. Međutim, Krivični zakon jasno kaže da ta ušteda može na kraju "skupo da košta".

Detaljnije o temi pogledajte u "Kocki" Miloša Milića. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura