Aktuelno iz kulture

Film "Južni vetar 2" otvorio festival u Tuzli, posebno priznanje za Lordana Zafranovića

Komentari

Autor: Klix.ba

17/10/2021

-

09:09

Film "Južni vetar 2" otvorio festival u Tuzli, posebno priznanje za Lordana Zafranovića
Lordan Zafranović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerom filma "Južni vetar 2 - Ubrzanje" Miloša Avramovića počeo je Tuzla Film Festival (TFF). Prve večeri posebno priznanje uručeno je filmskom stvaraocu Lordanu Zafranoviću.

Ovogodišnje, deseto izdanje Tuzla Film Festivala ljubiteljima sedme umetnosti donosi 120 ostvarenja u nekoliko kategorija, piše Klix.ba.

"Ovogodišnje izdanje festivala specifično je zbog svoje hibridnosti, a osim online gledanja filmova, publika u dvoranama može uživati u šest dugih igranih filmova. Ni u vremenu pandemije nismo prekidali svoj kontinuitet, a uvršteni smo i na mapu evropskih festivala. Naš festival je već referenca profesorima iz struke, tako da smo veoma ponosni na postignute rezultate", kazao je Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala.

Crvenim tepihom prošetali su brojni gosti iz javnog života, a među njima se našao i deo ekipe filma "Južni vetar 2 - Ubrzanje" koji je sinoć prvi put prikazan u Bosni i Hercegovini. Jedan od specijalnih gostiju bio je i glumac Miodrag Radonjić.

"Uvek je nezahvalno govoriti o svome radu, ali mogu reći da sam tokom snimanja osećao jednu vrstu odgovornosti jer je riječ o nastavku filma koji je u svom prvom delu imao veliku popularnost. Zadovoljan sam kakav smo posao napravili, a nadam se da će to i publika prepoznati", naveo je Radonjić u susretu s medijima.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Prvu festivalsku noć obeležila je i dodela posebnih priznanja, a vila Tuzla Film Festivala za doprinos razvoju filmske industrije na Balkanu pripala je filmskom stvaraocu Lordanu Zafranoviću.

"Drago mi je da je nastavljena tradicija filma u meni veoma dragom gradu koji predstavlja malu Jugoslaviju. Ova nagrada mi je zbog toga posebno draga", kazao je Zafranović prilikom preuzimanja nagrade.

U narednim danima publika će moći uživati u ostvarenjima kao što su "Deset u pola" Danisa Tanovića, koji zatvara festival, zatim "Lihvar" Nemanje Ćeranića, "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića, "A bili smo vam dobri" Branka Schmidta i "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste.

Takođe, za najmlađe se u online izdanju realizuje Kids TFF, a za filmske stvaraoce biće upriličene posebne radionce, od kojih će jednu voditi upravo Zafranović.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura