Aktuelno iz kulture

Emotivan oproštaj kolega od talentovanog glumca širokog osmeha, Biković: Osmeh može otopiti sve, vidimo se Marko...

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2021

-

11:47

Emotivan oproštaj kolega od talentovanog glumca širokog osmeha, Biković: Osmeh može otopiti sve, vidimo se Marko...
E-Stock/Časlav Vukojčić - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija povodom smrti glumca Marka Živića (1972-2021) održana je trenutno u njegovom matičnom Beogradskom dramskom pozorištu.

Komemoraciji na Velikoj sceni BDP-a "Olivera i Rade Marković" prisustvovali su članovi porodice, ali i brojne kolege glumci, među kojima su: Milica Milša, Petar Benčina, Dejan Lutkić, Sandra Bugarski, Srđan Timarov, Pavle Pekić, Vesna Čipčić...

Na komemoraciji je prvi o Marku govorio njegov kolega Miloš Biković.

"Ti si znao, rak se može najuriti klovnovskim nosem crvenim, a prava se aždaja može ubiti mačem drvenim, rečju, šalom, pričom, replikom, pa i mitom, kao oružjem može se braniti zemlja. O, da, besmisao se može premostiti kaskanjem... i da su sila najveća reči tople, reči blage, vidiš li da za osmeh treba sve više snage i da taj osmeh može otopiti sve smetove... Vidimo se Marko", rekao je Biković.

On je ispričao da je Marka Živića upoznao 2005. godine u "Dadovu".

"Radili smo neku novogodišnju tezgu. Taj osmeh, ta šala, to što je nosio sa sobom, kao štit, kao zaštitni znak, to je ono po čemu ću ga pamtiti. Dao si mi afirmaciju i pažnju, dao sam ti osobenost i talenat, vredelo je", rekao je Biković

Poslednje pozdrave uputili su i Andrija Kuzmanović, Milica i Ivan Zarić, Boda Ninković...

Živić će biti sahranjen sa kostimom iz predstave "Let iznad kukavičjeg gnezda"

Na kraju komemoracije poslednji pozdrav omiljenom glumcu uputio je i upravnik Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević koji je istakao izvanrednu radnu etiku Marka Živića.

"On je u vrlo teškom zdravstvenom trenutku 24. septembra došao u pozorište i bio spreman da igra. Bilo je nemoguće da igra, ali je on bio spreman. Na nagovor njegovih prijatelja i kolege Vlade Milića, otišao na pregled, konstatovana mu je korona i zadržan je u bolnici. Posle nekoliko dana mi se javio i rekao da će biti dobro, a onda mi je poslao jednu poruku: 'Kaži Belom (Bjelogrliću) da ću se vratiti da odigram 'Let. Dobri moj, ljubim vas'", ispričao je Radivojević, dodavši da su Markovo poštovanje i ljubav prema Draganu Bjelogrliću bili "neprepričljivi".

Poslednju premijeru Živić je imao u Budvi sa predstavom "Zelena čoja Montenegra", dok je poslednja predstava koju je odigrao bila "Let iznad kukavičjeg gnezda" 27. i 28. avgusta. 

Njegova uloga Martinija u toj predstavi jedna je od njegovih najzapaženijih rola, a sam Bjelogrlić koji je s njim igrao u njoj, rekao je da je "njegov Martini jedna od najnežnijih i najlepših uloga ikada odigranih na beogradskim scenama".

Radivojević je rekao da je na Markov sanduk položen njegov kostim iz te predstave. 

Glumac će biti sahranjen danas u 14.30 na beogradskom Novom groblju. Opelo je počelo u 14 sati.

Među poslednjim Živićevim ulogama je rola u seriji "Branilac"

Nedavno je počela da se emituje serija "Branilac" u kojoj je Živić imao jednu od svojih poslednjih uloga. Takođe, u najvećem domaćem bioskopskom hitu ove godine, filmu "Toma", igrao je Jusu, gazdu kazina.

Pamtićemo ga po ulogama u serijama i filmovima "Hotel sa 7 zvezdica", "Ljubav, navika, panika", "Pozorište u kući", "Premijer", "Montevideo bog te video", "Senke nad Balkanom", "Žigosani u reketu".

Iza sebe imao je mnogo uspešnih projekata, pa je tako glumio u raznim televizijskim serijama i filmovima, a glumio je i u hit-predstavi "Ne igraj na Engleze". Neko je vreme bio u braku sa manekenkom i voditeljkom emisije "Plesom do snova" Natašom Pavlović.

Kao član Beogradskog dramskog pozorišta glumio je u predstavi "Sviraj to ponovo", "Ne igraj na Engleze", "Let iznad kukavičjeg gnezda", "Delirijum tremens"… Pojavio se i u drugim projektima kao što je: "Montevideo, bog te video", "Folk"…

Vodio je emisiju "Marko Živić šou" na Foks TV i kviz od pet ciklusa "Zdravo Evropo", a od 2015. godine je učestvovao i u talent-šou programu "Audicija" kao jedan od članova žirija. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura