Aktuelno iz kulture

Džoni Dep: Ono što Srbija ima, savršena je suprotnost Holivudu

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

19/10/2021

-

21:47

Džoni Dep: Ono što Srbija ima, savršena je suprotnost Holivudu
Džoni Dep: Ono što Srbija ima, savršena je suprotnost Holivudu - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija "Iervolino Studios" iz Italije povodom prve godine poslovanja u Srbiji i promocije prve sezone animiranog serijala "Puffins Impossible", proizvedenog u Srbiji i namenjenog globalnoj distribuciji, večeras je priredila prijem u zdanju Geozavoda u Beogradu.

Prijemu prisustvuju holivudski glumac Džoni Dep, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i brojne javne ličnosti. Uz njih je i glumac Miloš Biković, koji je osnivač "Archangel Digital Studios", strateškog partnera u pomenutom projektu.

"Dobro veče, veče je zar ne? Imao sam sreću da nekada davno, oko 1990. godine, upoznam reditelja Emira Kusturicu. Radili smo zajedno film i budući da nisam bio siguran koliko će trajati snimanje, a mislio sam da će potrajati - i potrajalo je to snimanje oko godinu, mi smo za to vreme postali bliski. On i njegova porodica su me upoznali sa srpskom kulturom, njegovi roditelji su brinuli o meni kad sam bio bolestan, a ekipa s kojom sam radio je bila toliko posvećena, svi su znali šta treba da rade i išli su ka istom cilju. To je nešto što ne srećeš često u životu. Tako da sam tada upoznao šarm, toplinu i lepotu srpskog naroda", kazao je Dep.

Tanjug/Jadranka Ilić

Dep se prisetio saradnje sa Kusturicom, koji ga je upoznao sa kulturom, ali i šarmom i lepotom srpskog naroda

Prema njegovim rečima, u Srbiji se uvek osećao dobrodošlim i, kako je dodao, kada jednom provedeš toliko vremena sa Kusturicom i ekipom, i vidiš sva ta "lica i oči koje iza sebe kriju dušu", neverovatan je osećaj.

Dep: Obožavam vašu kulturu i ljude

"Ubeđen sam da će još umetnika, reditelja i filmskih stvaralaca dolaziti da rade ovde, jer ono što vi imate je savršena suprotnost Holivudu", kazao je Dep, pa u šali dodao da je dobro što ga još niko nije ponudio šljivovicom, jer bi u suprotnom "bio gotov za 10 minuta".

"Obožavam vašu kulturu i ljude. Pronašao sam kod vas samo iskrenost, poštenje i lepotu, svakog sekunda koji sam proveo ovde. Neka ste blagosloveni", zaključio je glumac i na srpskom izgovorio: "Hvala".

Kako je ranije najavljeno, kompanija za filmsku i televizijsku produkciju "Iervolino" planira da uložiti 100 miliona evra u proizvodnju animiranog sadržaja, uz dodatnih 8,5 miliona evra u svom novom studiju u Srbiji.

Novi "Iervolino" studio, koji se sastoji od dva objekta u Beogradu i Novom Sadu, proizvodiće animirane projekte za svetsko tržište, među njima i kratku animiranu seriju "Puffins Impossible", u kojoj će glas glas i izgled glavnog junaka Džonija Pafa, koji je baziran na karakteru upravo legendarnog holivudskog glumca, u društvu superjunaka, u novom serijalu postaje mistični nindža.

"Puffins Impossible je sjajna priča za sve uzraste. Duhovita je, šarmantna, apsurdna, apstraktna i edukativna. Uživao sam radeći na ovom projektu i nadam se da će ponoviti uspeh serijala Puffins iz kojeg proističe. Neverovatno je koliko je dobar posao urađen za samo godinu dana. Oduševljen sam kreativnošću ljudi iz Srbije“ , izjavio je Dep.

U Beogradu, takođe, boravi i ledi Monika Bakardi, suosnivačica domaćeg IES studija i produkcijske kompanije "Iervolino & Lady Bacardi Entertainment" (ILBE), koja je nedavno proglašena za producenta godine na festivalu Italia - Los Anđeles 2021. Ledi Bakardi najavljuje da ILBE grupa ima velike planove za studio u Srbiji i tvrdi da zaposleni imaju potencijal da na te ambicije odgovore.

"Srbija je jedno od najinspirativnijih tržišta na kojima ILBE posluje. Proizvodnja Puffins Impossible serijala je dokaz da imamo sposoban i posvećen tim spreman za projekte svetskog ranga. Otvorili smo čitav sektor posvećen postprodukciji i vizuelnim efektima (VFX), te naši planovi idu dalje od proizvodnje animiranih sadržaja. Naš cilj je da Srbija postane Holivud", rekla je ledi Monika Bakardi.

Animirani serijal "Puffins Impossible" prati avanture pet arktičkih ptica sa supermoćima - Didi, Pie, Tika i Taka koji uz pomoć mentora Džonija Pafa postaju jedinstveni tim superheroja. Uprkos međusobnim nesuglasicama i raspravama, u trenutku nevolje oni ostavljaju sve razlike po strani i zajedničkim snagama pomažu svojim krznenim kolegama. Serijal se bavi temama jednakosti i ekologije na zabavan i avangardan način, u želji da skrene pažnju javnosti na aktuelne izazove sa kojima se naša planeta svakodnevno suočava.

Veliki planovi za Srbiju: Do 2026. tim od 600 zaposlenih

"Proizvodnja ovakvog serijala nije samo važna za Iervolino Studios i Archangel Digital Studios, koji su partnerski izneli ovaj projekat, već i za srpsku kreativnu industriju. Puffins Impossible je prvi animirani serijal proizveden i produciran u Srbiji, prema najvišim svetskim standardima. To je veliki skok za domaći kreativni sektor. Još jednom bih izrazio zahvalnost Milošu Bikoviću, koji me je pre samo godinu dana uverio da sve što smo zamislili možemo proizvesti u Srbiji sa sjajnim umetnicima koji ovde rade, kao i Džoniju Depu sa kojim smo nastavili uspešnu saradnju i u Srbiji", istakao je Andrea Iervolino, generalni direktor i suosnivač kompanija Iervolino & Lady Bacardi Entertainment i Iervolino Studios.

Prema njegovim rečima, "Iervolino Studios" sada posluje u dva grada, Beogradu i Novom Sadu, i zapošljava preko 100 ljudi, uz planove da do 2026. tim broji 600 zaposlenih.

"Ovo je ogroman uspeh za naše umetnike. Zajedničkim trudom uspeli smo da pokrenemo industriju animacije zahvaljujući inovativnim tehnologijama i jedinstvenom pipeline-u koji smo uvezli u Srbiju, i time pružili mogućnost saradnicima da rade po standardima najvećih svetskih studija. Zahvaljujem se državi Srbiji i Ministarstvu kulture i informisanja koji su podržali našu zajedničku viziju i prepoznali važnost ove investicije. Verujem da će ovakvih projekata biti sve više i da ćemo nastaviti da rastemo i stvaramo", izjavio je ovim povodom Miloš Biković, glumac i osnivač "Archangel Digital Studios".

Serijal "Puffins Impossible" će uskoro biti dostupan za striming na vodećim svetskim platformama, a jedna od njih je Apple TV. Želja Iervolino Studios-a i Archangel Digital Studios-a i njihovih osnivača je da Srbija postane svetski lider u proizvodnji animiranih sadržaja zbog čega je u planu razvoj novih projekata namenjenih internacionalnom tržištu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura