Aktuelno iz kulture

Film "Čekajući Handkea" 1. novembra u Sankt Peterburgu, domaća premijera na 50. Festu

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2021

-

13:28

Film "Čekajući Handkea" 1. novembra u Sankt Peterburgu, domaća premijera na 50. Festu
Film "Čekajući Handkea" 1. novembra u Sankt Peterburgu, domaća premijera na 50. Festu - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Svetska premijera dugometražnog dokumentarnog filma "Čekajući Handkea" biće održana 1. novembra u Sankt Peterburgu, potvrdio je reditelj Goran Radovanović.

Radovanović kaže da je Sankt Peterburg pravo mesto za premijeru njegovog filma, koji govori o teškom životu srpskog naroda južno od Ibra, na prostoru Kosova i Metohije.

"Moj film poručuje da je jako važno da se održi identiteski kontinuitet srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije. Srećan sam što će publika u Rusiji imati prilike da prva vidi taj film i verujem da će u budućnosti on biti prikazan na mnogim festivalima", rekao je Radovanović za Tanjug.

E-Stock/Aleksandar Bačlija

Radovanović: Moj film poručuje da je važno da se održi identitetski kontinuitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

Pored toga, Radovanović je najavio srpsku premijeru svog ostvarenja na jubilarnom 50. izdanju Festa, koje će biti održano 2022. godine.

Radnja filma "Čekajući Handkea" prati nastojanje vinara iz Velike Hoče da, nakon saznanja da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, postavi ploču sa reljefnim likom ovog pisca na svojoj vinariji, u kojoj je Handke više puta boravio.

Postavljanje ploče zahvalnosti pritom postaje "svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji."

Film "Čekajući Handkea" podržao je Filmski centar Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura