Aktuelno iz kulture

Dani domaćeg filma: Najbolji dokumentarci, "Jedini izlaz" i "Vikend sa ćaletom" u 26 gradova Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

16:28

Dani domaćeg filma: Najbolji dokumentarci, "Jedini izlaz" i "Vikend sa ćaletom" u 26 gradova Srbije
Dani domaćeg filma: Najbolji dokumentarci, "Jedini izlaz" i "Vikend sa ćaletom" u 26 gradova Srbije - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Manifestacija "Dani domaćeg filma" biće realizovana 29. i 30. oktobra u 26 gradova Srbije, najavljeno je na konferenciji za medije u Filmskom centru Srbije (FCS).

Na repertoaru dvodnevnog festivala će biti 12 dugometražnih dokumentarnih ostvarenja, kao i dva igrana filma "Jedini izlaz" i "Vikend sa ćaletom".

Festival će se održati u više od 40 kulturnih centara, u Lazarevcu, Zrenjaninu, Vrbasu, Beogradu, Apatinu, Lajkovcu, Ivanjici, Gračanici, Vrnjačkoj Banji, Sopotu, Prijepolju, Subotici, Nišu, Blacu, Boru, Arilju, Bačkoj Palanci, Kanjiži, Doljevcu, Požarevcu, Gornjem Milanovcu, Jagodini, Trsteniku, Leskovcu, Negotinu i Loznici.

Prvi dan, u petak, u selekciji je dokumentarni program, sa 12 istaknutih dokumentaraca.

Andrijana Stojković u ime "DOK Srbija", koja organizuje ovu filmsku smotru zajedno sa FCS, istakla je da postoji veoma zavidna produkcija dokumentarnih projekata na godišnjem nivou, što je iznenađujuće, budući da ranijih sezona nije bilo ni približno toliko naslova kao danas. Filmovi koji su na programu, na mnogim festivalima su osvajali nagrade.

Među naslovima su već poznati dokumentarci "Pejzaži otpora" Marte Popivode, "Koreni" Tee Lukač, "Telenovela sivo u koloru" Filipa Martinovića, "Srećna Nova, Jivu" Mladena Kovačevića, "Viktorija, 15" Mine Petrović, "Govori da bih te video" Marije Stojnić i "Blizanci satkani od sna" Lee Vahrušev i Seada Šabotića.

Takođe na programu će biti "Drenjine" Nikole Stojanovića, "Zaklinjem se..." Nikole Dragovića i Milutina Petrovića, "Potreba za mržnjom" Filipa Čolovića, "Dida" Nikole Ilića i Korine Švingeuber Ilić, kao i "Fejt i Branko" autorke Ketrin Hart.

Program manifestacije ima za cilj promociju domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da ih vidi veći broj publike.

Nakon projekcije, gledaoci će moći da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima, a sami reditelji su veoma raspoloženi da putuju po Srbiji sa svojim kinematografskim delima.

U subotu, 30. oktobra, na programu su dva nagrađivana i gledana igrana filma.

Još jedan krug za "Jedini izlaz" i "Vikend sa ćaletom"

Oba projekta su kasnije pretvorena u TV serije: psihološki triler "Jedini izlaz" Darka Nikolića, gde igraju Anđelka Prpić, Ljubomir Bandović, Danica Maksimović, Nikola Ristanovski, Milena Predić, i porodična avanturistička komedija "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića sa glumcima - Nenad Jezdić, Branko Vidaković, Katarina Radivojević, Jelena Ðukić, Miodrag Miki Krstović.

"Naš film je izašao u vreme kad mu vreme nije, u januaru, kada su sve te zabrane i dalje bile na snazi zbog pandemije. I pored toga, imao je veoma veliku gledanost, što je zaista trijumf", navela je Anđelka Prpić, koja smatra da film zaslužuje još jednu šansu i da ga vidi publika i u manjim sredima.

"Lično volim da dobar film gledam više puta, tako da ne vidim razloga što se ne bi publika ponovo vratila u sale da isprati `Jedini izlaz`, da napravimo još jedan krug. Nedavno sam bila u Beču na Adria festivalu, tamo su ljudi jako dobro reagovali na naš film", dodala je Anđelka i naglasila da je to jedan od retkih domaćih projekata gde je dominantna glavna uloga poverena - ženi.

Ognjen Rakčević u ime Filmskog centra Srbije podsetio je da su ta dva domaća filma bila najgledanija u Srbiji, za proteklih godinu dana.

Tako je "Jedini izlaz" imao 66.686, a "Vikend sa ćaletom" 63.661 gledaoca u našoj zemlji, a po regionu su oba filma dostigla i još po dodatnih barem 15.000.

Projekat manifestacije FCS-a je realizovan uz podršku spomenute organizacije "DOK Srbija", lokalnih bioskopa i mnogih kulturnih centara po Srbiji.

Ulaz na sve dokumentarne filmove je besplatan, dok je ulaznica za igrane filmove 100 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura