Aktuelno iz kulture

Oproštaj od Radovana Miljanića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/10/2021

-

12:39

Oproštaj od Radovana Miljanića
Oproštaj od Radovana Miljanića - Copyright Narodno pozorište

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija povodom smrti glumca Radovana Miljanića biće održana 1. novembra u 11 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, čiji je bio dugogodišnji član ansambla.

Miljanić će biti sahranjen 29. oktobra u krugu porodice, saopštilo je Narodno pozorište.

Miljanić je preminuo iznenada 25. oktobra u Beogradu u 70. godini.

Miljanić je poslednju ulogu odigrao 18. oktobra u predstavi Narodnog pozorišta “Vasa Železnova i drugi”, izvedenoj na Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu.

Rođen u Pančevu 24. februara 1952. godine, Miljanić je diplomirao glumu 1979. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a tokom dugogodišnje karijere odigrao je više od sto uloga, od kojih je oko 70 premijera, najviše u Narodnom pozorištu.

Igrao je i u SKC, Domu omladine, Zvezdara teatru, Teatru od nule, Pozorištu Ogledalo, JDP-u, Beogradskom dramskom pozorištu…

Više od dve decenije, uz Ljubivoja Tadića (Tesla), igrao je u kultnoj duodrami “Tesla ili prilagođavanje anđela” u kojoj je briljantno tumačio lik novinara Džona Smita.

Učestvovao je u snimanju pedesetak drama na Radio Beogradu i ostvario zapažene uloge (Vladislav Petković Dis, Branko Miljković, Tomas Mor..). U "Pesničkim vedrinama" TV Beograd tumačio je Milutina Bojića i dve decenije bio stalni učesnik u emisijama Kulturne i Naučne redakcije TV Beograd.

Igrao je u mnogim domaćim serijama i filmovima - "Direktan prenos", "Čavka", "Guča", "Uslovna sloboda", "Život i smrt porno bande", "Rekvijem za gospođu J.", "Izgrednici", "Nečista krv - Greh predaha", "Dara iz Jasenovca", "Tajne vinove loze", "Vikend sa ćaletom", "Urgentni centar"…

Tumačio je glavne uloge u filmovima Vladimira Mančića koji su osvojili mnoge nagrade na festivalima kratkomeražnog filma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura