Aktuelno iz kulture

"Otac" Srdana Golubovića od 2. decembra i u bioskopima Nemačke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/11/2021

-

22:40

"Otac" Srdana Golubovića od 2. decembra i u bioskopima Nemačke
Goran Bogdan - Copyright Prinskrin/Youtube/Artikulacija Film

veličina teksta

Aa Aa

Počev od 2. decembra višestruko nagrađivani film "Otac" reditelja Srdana Golubovića naći će u redovnoj bioskopskoj distribuciji u više gradova širom Nemačke, objavio je Filmski centar Srbije.

Kako se podseća, "Otac" je ranije otkupljen za distribuciju i u SAD, Francuskoj, Turskoj, Švajcarskoj, Južnoj Koreji, Litvaniji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Grćkoj, Kipru, Tunisu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Alžiru, Egiptu, Iranu, Iraku,  Jordanu, Kuvajtu, Libanu,  Iraku, Sudanu, Maroku…

"Otac" je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja - postaje heroj.

Film je prikazan i nagrađivan na mnogim festivalima, a uloga oca Nikole u izvođenju jednog od voljenijih glumaca sadašnjice Gorana Bogdana i dalje intrigira žirije međunarodnih filmskih festivala.

"Nakon nagrade FEDEORA na prošlogodišnjem FEST-u, osvojene nagrade na Pulskom filmskom festivalu, nagrade za najboljeg glumca u Minsku na festivalu Listapad, za glumačko umeće u filmu Otac, Goran Bogdan je bio zvanično nominovan i za evropskog Oskara, tačnije nagradu Evropske filmske akademije", podseća se u tekstu objavljenom na sajtu Filmskog centra Srbije.

Pored Gorana Bogdana, u ostale uloge tumače: Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jova Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić i Ljubomir Bandović, a u ulogama dece Ajla Šantić i Muharem Hamzić.

Scenario za film potpisuju Srdan Golubović i Ognjen Sviličić, a film je snimljen u koprodukciji šest zemalja: Srbije, Francuske, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i BIH. Film su, pored Filmskog centra Srbije, podržali nemački fond MDM, francuski fond Cinema du Monde, hrvatski fond, slovenački fond, fond BIH, Arte France i ZDF Arte kao i koprodukcionog fonda Eurimages.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura