Aktuelno iz kulture

Nenad Jezdić uoči premijere u Zvezdara teatru: Milutin je paradigma istinskog patriotizma, istinske hrabrosti i junaštva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/11/2021

-

14:47

Nenad Jezdić uoči premijere u Zvezdara teatru: Milutin je paradigma istinskog patriotizma, istinske hrabrosti i junaštva
Nenad Jezdić - Copyright Nikola Vukelić/Zvezdara teatar

veličina teksta

Aa Aa

Monodrama "Knjiga o Milutinu - deo prvi", po knjizi Slobodana Danka Popovića, a u režiji Egona Savina i sa Nenadom Jezdićem u glavnoj ulozi, premijerno će biti izvedena 11. novembra na sceni Zvezdara teatar.

Petrovićeva "Knjiga o Milutinu" objavljena je 1985. godine i dostigla je tiraž od čak 40 izdanja, a prodata je u više od 500.000 primeraka. U svojim razmipljanjima, Milutin, običan seljak iz šumadijskog sela Koštunići, otvara niz pitanja koja nam ukazuju na besmisao rata. Njegova razmišljanja nas upućuju i na to da su u ratu i pobednici i pobeđeni - gubitnici.

"Milutin i njegovo žitije je toliko sadržajno, tačno, da nema šta da se doda. A toliko je važno da se svi naši Milutini, svi koji se nalaze u porodičnim albumima, porodičnom trajanju, da se ta paradigma oživi. Milutin je paradigma istinskog patriotizma, istinske hrabrosti i junaštva. I postavljam pitanje dostojnosti da ja to igram. Sveprisutna mi je sumnja u glavi da li sam uopšte dostojan da makar i tih sat i nešto na sceni budem Milutin Ostojić", rekao je na današnjoj konferenciji za medije glumac Nenad Jezdić.

Monodrama u adaptaciji i režiji Egona Savina zasnovana je na prvom delu romana i Jezdić  ističe da bi želeo da uradi i diptih, odnosno da igra i drugi deo, kao nastavak priče.

"Moj reditelj Egon sa kojim dugo godina radim, rekao je za `Knjigu o Milutinu` da je to druga srpska Biblija, upravo zbog toliko stradanja u njoj. Ovde govorimo i o selu, koje nikada ne može umreti i nestati", naglasio je Jezdić.

Promo/Zvezdara teatar

Premijera je 11. novembra, reprize 12, 18. i 19. novembra

Reditelj Egon Savin je istakao da je dobar osećaj kada ne morate publici da prepričavate ono što ste napravili, jer je sve napisano u knjizi. 

"Kroz rad na ovoj adaptaciji prisetio sam se svog detinjstva, na televiziji Dnevnik i neki političari koji odlaze na grob Neznanom junaku. Uvek sam se pitao ko je on, zašto je neznan i nepoznat. Posle čitanja Milutina sam rekao - to je taj neznani junak! Toliko neobrazovan, a toliko plemenita ličnost, koja je arhetip jednog naroda. Osećate ga kao najbližu rodbinu, a opet mu se divite kao heroju. Jezdić je uradio veličanstven posao, otvorio je dimenziju ogromne plementosti i osećajnosti. Mislim da je napravio ulogu koja će se pamtiti", istakao je reditelj.

Jakov Simović/Zvezdara teatar

Savin, Kovačević i Jezdić na konferenciji za medije

Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra, objašnjava da je predstava monodrama, ali više nalik filmu, jer glumac u svojoj ispovesti putuje kroz tri rata, dva Balkanska i Prvi svetski rat. 

"Jezdić priča priču koja je opšte mesto našeg stradanja, izuzetno potresna priča o čoveku koji je prošao golgotu povlačenja preko Albanije i vraćanje kući gde zatiče majku i ženu koje ga jedva prepoznaju. Neverovatno uzbudljiva, opominjuća, tragična, potresna i katarzična priča o događajima koji ne smeju da se ponove", rekao je Kovačević.

Scenografiju i kostime za novi komad radi Vesna Popović, kompozitor je Bora Dugić, a adaptaciju teksta potpisuje sam reditelj, Egon Savin. Nakon premijernog izvođenja, koje je simbolično zakazano 11. novembra, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, reprize "Knjige o Milutinu" biće 12, 18. i 19. novembar.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura