Aktuelno iz kulture

Premijerno na ovim prostorima: Prvo izvođenje komada "Amsterdam" biće na sceni Ateljea 212

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2021

-

17:25

Premijerno na ovim prostorima: Prvo izvođenje komada "Amsterdam" biće na sceni Ateljea 212
Premijerno na ovim prostorima: Prvo izvođenje komada "Amsterdam" biće na sceni Ateljea 212 - Copyright Anđa Brstina

veličina teksta

Aa Aa

Održana je prva probra za novu predstavu koja će se izvoditi na sceni Ateljea 212. U pitanju je komad "Amsterdam" Maje Jasur Arad, a koji režira Iva Milošević.

Ovo će biti prvo izvođenje komada "Amsterdam" na srpsko-hrvatskom govornom području, dakle ne samo u zemlji već i u regionu, ujedno i prvo izvođenje nekog teksta renomirane autorke na ovim prostorima.

U centru zbivanja je glavna junakinja, izraelska violinistkinja koja stanuje u Amsterdamu i u poodmakloj je trudnoći. Jednog dana misteriozni račun za gas datiran još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu. Ovaj događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja i pitanja kolektivnog identiteta, osećanja izopštenosti, otuđenosti, neprilagođenosti. Autorka komada sučeljava traumatično nasleđe iz prošlosti sa situacijama iz sadašnjosti, kreirajući specifičan novi kontekst u kome se odvija radnja.

Pokrećući pitanja odgovornosti, sećanja, identitetske nestabilnosti, sentimenta i traume, autorka vešto kreira specifičan dramski predložak za igru koji u formalnom smislu korespondira sa savremenim praksama dramskog pisma.

Za komad "Amsterdam", autorka je dobila prestižnu nagradu za dramski tekst "Theatertreffen's Stückemarkt prize" u Berlinu 2018. godine, a komad je naredne godine imao premijeru u Engleskoj u Orange Tree Teheatre u Londonu.

Maja Jasur Arad (Maya Arad Yasur) je izraelska dramska spisateljica čija su dela producirana i izvođena širom sveta, a prevedena su na kineski, engleski, francuski, poljski i nemački jezik. Kao dramaturškinja sarađivala je na nekoliko projekata srpsko-holandske autorke Sanje Mitrović.

Rediteljka Iva Milošević je već nekoliko puta uspešno sarađivala sa Pozorištem Atelje 212, od čega se posebno ističe njena režija predstave "Proslava" prema tekstu Tomasa Vinterberga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura