Aktuelno iz kulture

Ujedinjeni Beograd, Priština i Njujork na sceni Ateljea 212: Drama "Balkan Bordello" o uzletima i padovima ljudske duše

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/11/2021

-

13:59

Ujedinjeni Beograd, Priština i Njujork na sceni Ateljea 212: Drama "Balkan Bordello" o uzletima i padovima ljudske duše
Ferdi Limani/Promo - Copyright Ferdi Limani/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Balkan Bordelo" prema drami Jetona Neziraja i u režiji Blerte Neziraj, koja se bavi balkanskim temperamentom, ali i traumatizovanim društvima i savremenom epohom nasilja uopšte, imaće beogradsku premijeru 8. novembra u Ateljeu 212.

Predstavala je nastala u saradnji pozorišta Atelje 212 sa jednim od najznačajnijih svetskih avangardnih pozorišta, Teatrom La MaMa iz Njujorka, kao nosiocem projekta, i Teatrom Kendra iz Prištine, uz podršku Fondacije "Moj Balkan" Njujork/Beograd.

 

"Nezirajeva drama je bazirana na Eshilovoj trilogiji `Orestija`, kao saga o balkanskoj porodici. Obojena specifičnim crnim humorom, drama "Balkan Bordello" dotiče samu suštinu balkanskog temperamenta, prati uzlete i padove ljudske duše i ističe apsurdnost epohe, antičke, ali i savremene koja se temelji na nasilju i mržnji", navode iz Ateljea 212.

Ferdi Limani/Promo

 

U predstvi igra međunarodna ekipa glumaca, među kojima su i glumci Ateljea 212: Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović, te Oni Džonson (Johnson), Džordž  Drens (George Drance), Judžin de Pudžin (Eugene the Poogene), Valoa Mikens (Mickens), Džon Gutjerez (John Maria Gutierrez), Mati Barber-Bokelman (Mattie Barber-Bockelman) i Met Naser (Matt Nasser) iz Teatra La MaMa, koji je i nosilac projekta, kao i  glumica Verona Kodža (Koxha) iz Prištine.

Dramaturg na predstavi je Dimitrije Kokanov, a međunarodnu autorsku ekipu čine i italijanski kompozitor Gabrijele Marangoni (Gabriele Marangoni), američki kostimograf Gabrijela Beri (Gabriel Berry), majstor svetla iz Holandije Jan Perego (Yann Perregaux), koreograf iz Tirane Đerđ Prevozi i scenografkinja iz Beograda Marija Kalabić. Izvršni producent predstave je Beka Vučo.

Ferdi Limani/Promo

 

Svetska premijera predstave "Balkan Bordello" bila je 3. novembra u Oda teatru u Prištini, u okviru manifestacije Kosovski teatarski showcase, koji organizuje Kendra multimedija, a nujorška je predviđena za početak aprila 2022. godine u Teatru La MaMa na Ist Endu, u kojem je planirano deset izvođenja te drame.

Predstava "Balkan Bordello" biće izvođena u Ateljeu 212 na Sceni "Mira Trailović", a u La MaMi na sceni koja nosi ime legendarne osnivačice tog avangardnog pozorišta Elen Stjuart.

"Atelje 212 obeležava 65 godina od osnivanja, a Teatar La MaMa 60 godina rada. Elen Stjuart i Mira Trailović bile su povezane decenijskim prijateljstvom, a ta njihova umetnička povezanost ogledala se i u gostovanjima La MaMe na nekolliko izdanja Bitefa", dodaju iz Ateljea i ističu da predstavom "Balkan Bordello" nastavljaju u svoju misiju povezivanja svetskih savremenih umetnika i pozorišta, naročito umetnika i institucija iz našeg regiona.

Predstava se izvodi na engleskom jeziku sa prevodom na srpski. Premijerno izvođenje je rasprodato, a prva repriza je 9. novembra.

Preporuka za vas

Jovana Gavrilović: Osetila sam iskonski strah u scenama ubistva i silovanja u seriji "Branilac"

Komentari (1)

memo

08.11.2021 17:33

super je ćendra Multimedija...ne pise se kendra

Kultura