Aktuelno iz kulture

Češki umetnik gost Novog kulturnog naselja u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2021

-

17:44

Češki umetnik gost Novog kulturnog naselja u Novom Sadu
Viktor Vejvoda - Copyright Promo/Novo kulturno naselje

veličina teksta

Aa Aa

Tokom novembra, novosadsko Novo kulturno naselje (NKN) ugostiće umetnika Viktora Vejvodu iz Praga, u okviru projekta "MagiC Carpets", podržanog od strane programa Kreativna Evropa. Tako će, četvrtu godinu za redom, građani Novog naselja učestvovati u umetničkom procesu uz mentorstvo inostranih i lokalnih umetnika.

Ovogodišnji koncept projekta naslanja se na prošlogodišnji #NewCheapNature projekat nastao u kokreaciji austrijskog umetnika Riharda Švarca, građana Novog Sada i članova organizacije NKN, produbljujući bavljenje ekologijom i adresiranjem važnih i suštinskih pitanja razvoja jedne urbane sredine i kvaliteta života u istoj.

Viktor Vejvoda je vizuelni umetnik i član umetničkih kolektiva Trojan Tactics i Kolxoz. U svojoj umetničkoj praksi služi se različitim tehnikama u cilju pružanja novih pogleda i komentara na svet oko sebe. Ideja i koncept ove saradnje, kao i celokupnog projekta "MagiC Carpets" jeste izmeštanje umetnika iz ateljea, rad sa kustosom i lokalnom zajednicom.

Viktor Vejvoda će tokom jednomesečnog boravka na Novom naselju imati priliku da upozna lokalnu zajednicu, stvara i provodi vreme sa stanovnicima grada Novog Sada. Krajnji rezultat će biti javna prezentacija rada koja će aktivirati nove prostore na Novom naselju, a simbolično, ovo oživljavanje počeće u prostoru u ulici Braće Dronjak, lokaciji festivala Dobro došli na Naselje, koja će ovom prilikom postati galerijski i rezidentni prostor.

Promo/Novo kulturno naselje

 

U okviru projekta "MagiC Carpets", tokom četiri godine, Novo kulturno naselje je bilo domaćin brojnim inostranim umetnicima iz Portugala, Italije, Litvanije, Austrije i Češke, ali je i omogućilo lokalnim umetnicima da putuju u neku od 15 partnerskih zemalja i stvaraju u drugim sredinama, umrežavaju se i šire svoja znanja, iskustva, kao i da promovišu svoj rad širom Evrope.

Učestvovanjem u projektu "MagiC Carpets" i postignutim rezultatima, novonaseljska zajednica je osvojila nagradu Community Award, koja se dodeljuje svake godine za najaktivniju zajednicu u konkurenciji od 15 evropskih zemalja. Nagrada je podrazumevala i novčana sredstva, koja su dalje usmerena za osnaživanje dva lokalna umetnika.

Važno je, takođe, napomenuti da je početkom meseca otvorena završna izložba "MagiC Carpets Landed" u Kaunasu, kojom je zaokružen četvorogodišnji rad brojnih umetnika i kustosa iz cele Evrope.

Promo/Novo kulturno naselje

 

Na izložbi su prikazani radovi svih umetnika koji su bili u rezidenciji na Novom naselju. Tokom četiri godine na lokalnom nivou se radilo ne samo sa umetnicima i na njihovom razvoju, već i celokupnom umetničkom i kulturnom životu zajednice.

Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra na Novom naselju, od 2014. do danas uspešno realizovalo 18 festivala, preko 1100 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura