Aktuelno iz kulture

Jakopo Godani za kraj Beogradskog festivala igre

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/11/2021

-

17:22

Jakopo Godani za kraj Beogradskog festivala igre
Jakopo Godani za kraj Beogradskog festivala igre - Copyright Beogradski festival igre/Promo

veličina teksta

Aa Aa

U završnici 17. i 18. izdanja Beogradskog festivala igre, u Operi i teatru "Madlenianum" će 4. i 5. decembra nastupiti Drezden Frankfurt kompanija.

Sjajni nemački državni ansambl, sa premijerom koju potpisuje koreograf Jakopo Godani, trebalo je u Beograd da stigne još u aprilu, 2020. godine. Nažalost, pandemija, zatvoreni teatri i kasniji međunarodni protokoli, uspeli su čak pet puta da pomere ovo gostovanje.

U međuvremenu je Sava centar zatvoren zbog rekonstrukcije, pa je izvođenje preseljeno u drugi teatar. Sa željom da se u susret izađe publici koja već dve godine čuva svoje ulaznice za ovaj nastup, organizatori su dogovorili dva izvođenja.

Prvi datum (4. decembar) u potpunosti je rezervisan za one koji su još krajem 2019. ili početkom 2020. godine, nabavili, a onda i sačuvali karte upravo za Sava centar. Drugi datum (5. decembar) je okupio novu publiku i skoro sve ulaznice su već rasprodate.

Beogradski festival igre/Promo

 

Jakopu Godaniju je prošle godine u Narodnom muzeju uručena Nagrada "Jovan Ćirilov za korak dalje". Nagrada je dodeljena za nastup njegove trupe na 17. Beogradskom festivalu igre, odnosno za triptih radova "Uzvišeni izazov", "Odjeci neumorne duše" i "Jedinstvena reakcija".

"Ono što čini Godanijev rukopis posve posebnim, jeste visok nivo estetskog savršenstva i virtuozna dinamika. Godani je koreograf koji vaja najsloženenije igračke figure, predivne posebnosti, u brilijantane, nezaustavljive oblike. On usavršava svaki korak u špic patikama do krajnjih telesnih granica, dok razvija sofisticiranu aluziju na geometriju klasične igre iz savremenog mentalnog okvira", navedeno je u obrazloženju žirija koje je tada potpisala njegova predsednica Marija Janković.

Preporuka za vas

Pau Palasijos iz Grupe gospodina Serana: Banane i King Kong metafora su kapitalizama u našem komadu “Kraljevstvo”
Na Beogradski festival igre stiže "Umwelt", jedan od najboljih komada umetničke igre u 21. veku po londonskom Gardijanu

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu