Aktuelno iz kulture

U Ljubljanu se vraća 13 slovenačkih filmova, koji su do sada čuvani u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2021

-

16:59

U Ljubljanu se vraća 13 slovenačkih filmova, koji su do sada čuvani u Beogradu
U Ljubljanu se vraća 13 slovenačkih filmova, koji su do sada čuvani u Beogradu - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Slovenačka vlada je odobrila nacrt ugovora na osnovu kojeg će se 13 slovenačkih igranih filmova, koji se trenutno čuvaju u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, uključujući i prvi slovenački dugometražni zvučni film iz 1948. godine, vratiti u Sloveniju.

Producent "Triglav Film" poslao je ove slovenačke klasike u Beograd jer Slovenija nije imala adekvatan prostor za skladištenje filmova snimljenih na veoma zapaljivom nitratnom filmu, navodi se u saopštenju vlade nakon današnje dopisne sednice, prenela je STA.

Slovenački organi odgovorni za kulturu platili su Jugoslovenskoj kinoteci da zadrži ove filmove po ugovorima koje su dve strane zaključile između 1968. i 1990. godine. Nakon što je Slovenija postala nezavisna 1991. godine, obustavila je isplate dok je Slovenački arhiv bio u pregovorima o vraćanju filmova.

Slovenački arhiv i Jugoslovenska kinoteka su se na kraju dogovorili o nadoknadi za period 1991-2021, što je bila osnova za nacrt ugovora koji je usvojila slovenačka vlada.

Kompenzaciju od skoro 44.000 evra će pokriti slovenačko Ministarstvo kulture, koje je saopštilo da su filmovi neprocenjivi deo slovenačke kulturne i filmske baštine.

Slovenački arhiv, odnosno njegova filmska sekcija, sada će početi da ih digitalizuje, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Kultura