Aktuelno iz kulture

Gitarista U2 organizuje aukciju gitara i rok suvenira za pomoć ugroženim muzičarima

Komentari

Autor: Euronews

28/11/2021

-

10:04

Gitarista U2 organizuje aukciju gitara i rok suvenira za pomoć ugroženim muzičarima
The Edge - Copyright AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Gitarista čuvenog sastava "U2" Edž (rođen kao Dejvid Evans) organizuje aukciju na kojoj će se naći gitare legendarnih muzičara, ali i drugi rok suveniri i kolekcionarski predmeti. Cela aukcija ima humanitarni karakter i novac od prodaje namenjen je muzičarima iz Nju Orleansa, koji se suočavaju sa egzistencijalnim problemima zbog nemogućnosti da rade i nastupaju zbog situacije sa pandemijom koronavirusa.

Kako prenosi Euronews, humanitarna organizacija gitariste "Music Rising" priprema aukciju za decembar, a pod čekić će otići gitare koje su donirali, između ostalih, legendarni muzičari Sleš, Lu Rid, Pol Makartni, Stiv Miler... Na aukciji će se naći i Edžov instrument sa kojim je nastupao na više turneja svog benda, a među ponuđenim gitarama biće još onih na kojima je svirao, između ostalog i instrument na kom je često svirao i koji naziva "One".

"To su zaista ozbiljne gitare, proveo sam mnogo vremena svirajući na njima, i nedostajaće... Ali zaista želimo da pomognemo koliko je to moguće finansijski ljudima koji su ugroženi zbog pandemije", izjavio je Edž za Associated Press.

"Music Rising" su osnovali Edž i producent Bob Ezrin 2005, kako bi pomogli ugroženom stanovništvu nakon urgana Katrin koja je razorila južnu obalu SAD i posebno opustošila Nju Orleans.

Početkom novembra a nakon tri godine tišine, bend "U2" je objavio novu pesmu pod nazivom "Your Song Saved My Life", koja će se čuti i u nastavku animiranog filma "Sing" (Pevajmo), koji je najavljen u bioskopima za božićne praznike. Povodom proslave 30-ogodišnjice albuma koji je čuvena irska grupa objavila 1991. godine, pod nazivom "Achtung Baby", najavljeno je da će biti objavljeni arhivski snimci legendarnih nastupa "U2" na njihovom zvaničnom TikTok nalogu.

Međutim, iako je ranije najavljeno da se mogu očekivati nove stvari i nastupi, "U2" i dalje nisu objavili pojedinosti niti konkretne datume, a uživo pred publikom nisu nastupali od jeseni 2019. godine. Prema rečima Edža, "U2" se za sada ne vraća na turneju i dodaje da ga je ovaj period promorao da ostane kod kuće i posveti se radu na novim pesmama i kompozicijama. Edž ističe i to da ne razume logiku da se ne podrži cela ideja oko vakcinacije i, preduzmu sve mere kako bi i fanovi na koncertima, baš kao i muzičari bili bezbedni.

Podsetimo, gitarista Edž je ušao u istoriju kao prva savremena muzička zvezda koja je nastupila u Sikstinskoj kapeli i to 2016. Izveo je tada četiri numere pred 200 doktora, istraživača i filantropa koji su prisustvovali konferenciji u Vatikanu u vezi sa regenerativnom medicinom. Budući da je Edžov otac preminuo od raka, a ćerka uspela da se izbori sa leukemijom, gitarista se snažno zalaže za prevenciju od teških bolesti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura