Aktuelno iz kulture

Od Kobejna do Madone: Na aukciji više od 900 predmeta koji su nekada pripadali muzičkim zvezdama

Komentari

Autor: Euronews

17/11/2021

-

19:28

Od Kobejna do Madone: Na aukciji više od 900 predmeta koji su nekada pripadali muzičkim zvezdama
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na predstojećoj godišnjoj aukciji u Njujorku, u organizaciji kuće "Julien's Auctions", naći će se u ponudi više od 900 predmeta (relikvija), koji su nekada pripadali nekim od najvećih svetskih muzičkih zvezda, među kojima su Erik Klepton, Majkl Džekson, Madona, Elvis Prisli i Kurt Kobejn.

Najviša cena očekuje se za akustičnu gitaru koja je bila u vlasništvu Erika Kleptona, a na kojoj je svirao na čuvenom debitanstkom koncertu sa "Deret and the Dominos" u Londonu 1970. godine.

"Njegova Martin D-45 gitara bi na aukciji mogla da dostigne cenu od 254.000 do 440.000 evra", rekao je izvršni direktor aukcijske kuće "Julien's Auctions" Martin Nolan.

Licitacija za gitaru i ostale predmete održaće se u petak i subotu u Hard Rock Cafeu u Njujorku i onlajn, piše Euronews.

profimedia

Gitara na kojoj je svirao Erik Klepton

Na aukciji će se naći i gitara na kojoj je svirao Elvis Prisli, a koju je poklonio Normanu Taurogu, reditelju brojnih filmova u kojima je pevač glumio, kao i odelo koje je Madona nosila u filmu "Evita".

Među ostalim predmetima na auckiji će se naći i haljine Ejmi Vajnhaus i Kejti Peri, kao i nekliko predmeta koji su pripadali članovima benda Nirvana i Kurt Kobejnu.

"Imamo veoma retku Kobejnovu fotografiju iz tinejdžerskih dana i ulaznice za koncerte Nirvane. Bilo što od Kurta Kobejna je veoma traženo", rekao je Nolan, dodajući da je u ponudi i jedinstvena set-lista koju je Kobejn napravio na stolnjaku i potom potpisao sa Dejvdom Grolom i Krisom Novoselićem.

Prošle godine, na godišnjoj aukciji pomenute kuće, gitara Kobejna s kojom je nastupao na kultnom MTV Unplugged koncertu dostigla je cenu od 5,4 miliona evra, i tako postala najskuplja gitara ikada prodata na aukciji. Godinu ranije, neverovatnu cenu od 300.000 evra dostigao je džemper koji je Kurt nosio tokom pomenutog koncerta 1993.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura