Aktuelno iz kulture

Četiri nagrade za "Kelte" Milice Tomović na Filmskom festivalu LGBTQ Montreal

Komentari

Autor: Filmski centar Srbije

28/11/2021

-

11:41

Četiri nagrade za "Kelte" Milice Tomović  na Filmskom festivalu LGBTQ Montreal
Četiri nagrade za "Kelte" Milice Tomović na Filmskom festivalu LGBTQ Montreal - Copyright Promo/Irena Canić

veličina teksta

Aa Aa

Film "Kelti" rediteljke Milice Tomović osvojio je čak četiri nagrade na Filmskom festivalu LGBTQ Montreal: Nagradu za najbolji dugometražni film, Nagradu za najbolji scenario, Nagradu za najbolju scenografiju i Nagradu za domete glumačkog ansambla kao celine.

Vesti o vrednim priznanjima stižu samo dan nakon srpske premijere tog ostvarenja na Festivalu autorskog filma. 

Milica Tomović, dobitnica nagrade za najbolju režiju na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, na konferenciji za medije je, pre svega, govorila o nazivu filma "Kelti", pitanje na koje je, kako kaže odgovorila mnogo puta, kao i pitanju identiteta koje je jedna od centralnih tema filma.

"Ime filma ukazuje na to da su likovi izgubili zemlju, u kojoj su se osećali dobro, a koje više nema - raspada se u vreme kada je radnja filma. Likovi nisu uspeli da nađu novi identitet i izabrali su onaj za koji nisu morali da se pravdaju. Identitet im je nestao, oni i ne znaju gde sada žive, i onda kao da se nalaze u nekoj neobičnoj zoni komfora. Kroz film osećamo nostalgiju prema devedesetim godinama, kao zauvek nestale, one nas duboko diraju, dosta remete, uzbuđuju, povređuju", kazala je rediteljka i scenaristkinja Milica Tomović.

Uloge u "Keltima" tumače Stefan Trifunović, Dubravka Kovjanić, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Ðokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović i Jovan Belobrković, dok se u sporednim rolama i kao gosti pojavljuju Olga Odanović, Milica Trifunović, Toma Trifunović, Jovana Stojiljković, Sofija Juričan, Marija Opsenica i drugi.

Nakon svetske premijere na Festivalu u Berlinu, film "Kelti" je putovao po svetu, i osvojio nagradu žirija čitalaca bečkog lista "Štandard" na Filmskom festivalu "Viennale" u Beču, koji traje od davne 1960. godine.

Drama "Kelti" u prvoj polovini juna ove godine osvojila je‚ nagradu za najbolji dugometražni film u Takmičarskom programu 50. izdanja Međunarodnog filmskog festivala "Molodist" u Kijevu, kao i nagradu žirija kritike FIPRESCI istom prilikom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu